Zilierii din agricultură vor fi scutiți de la plata CAS!

Scutirea de la plata CAS a zilierilor se va face prin Ordonanță de Urgență a Guvernului, care va anula prevederile Ordonanței 26/2019 de modificare a Legii zilierilor.

Guvernul Orban pregătește o Ordonanță de Urgență prin care va scuti persoanele care lucrează ca zilieri de la plata CAS, măsură care va conduce la scăderea costurilor cu forța de muncă și implicit la reducerea migrației forței de muncă din agricultură în alte țări din Comunitatea Europeană sau din afara UE.

Potrivit declarației ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, migrația forței de muncă ar trebui să se diminueze după introducerea scutirii de la plata CAS pentru zilieri. „Avem o modificare a Legii zilierilor, pentru că anul trecut, în 1 mai, a fost modificată prin Ordonanţa 26/2019 şi s-a mai adăugat 25% CAS. Asta a făcut ca, de anul trecut până acum, să crească foarte mult costul muncii zilierilor – şi asta mi-au spus-o mai ales cei care au activităţi în legumicultură, în zona de graniţă. Spuneau, când am fost la Bihor, acum două săptămâni, că majoritatea muncitorilor zilieri preferă să traverseze cu bicicleta graniţa, să lucreze în Ungaria, pentru că acolo taxarea muncii este fixă: 1,5 euro pe zi la zilieri. Avem proiectul de ordonanţă pregătit să anulăm acel articol care a fost dat anul trecut, în 1 mai”, a spus ministrul Oros, citat de Agerpres.

George ZAVERA