Teleormanul, județul cu cele mai multe focare de Pestă Porcină Africană

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 237 de localități din 25 de județe, cu un număr de 528 de focare, dintre care 5 focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații de tip A. În 11 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până la data de 3 martie 2020, au fost eliminați 596.838 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 3.210 de cazuri la mistreți.Teleormanul se află pe primul loc pe țară în ceea ce privește Pesta Porcină Africană, conform ultimei situații prezentate de Agenția Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor în județul nostru fiind înregistrate 203 focare de PPA în gospodăriile populației și 539 de cazuri la mistreți.

În județul Giurgiu, sunt active 66 focare PPA în gospodăriile populației și 306 cazuri la mistreți, în județul Olt 70 de focare în gospodăriile populației și 11 cazuri la mistreți, în județul Ilfov 177 de focare, din care 171 cazuri la mistreț, în județul Dâmbovița 16 focare în gospodăriile populației și 87 cazuri la mistreți, în județul Ialomița 175 cazuri la mistreți, în județul Călărași 164 cazuri la mistreți.

Până la această dată, în județul Teleorman au fost achitate despăgubiri pentru porcii domestici afectați de PPA și eliminați din 1625 de exploatații, în valoare 6.031.430 lei.

ANSVSA solicită sprijinul cetățenilor pentru respectarea următoarelor măsuri:

  • pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate;
  • nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole înveciate cu mediul silvatic;
  • este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de medicul veterinar;
  • creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici;
  • nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare / lături / spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
  • nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
  • vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.

George ZAVERA