Semnal editorial * Paul C. Șchiopu, Evidențe tehnice și operațiuni contabile specifice cooperativelor agricole

Sub semnătura binecunoscutului expert contabil Paul C. Șchiopu, economist cu o vastă experiență în agricultura de stat și cooperatistă, precum și în industria alimentară, care și-a dedicat bună parte din activitatea din ultimii ani asocierii fermierilor în cooperative, a văzut lumina tiparului cartea „Evidențe tehnice și operațiuni contabile specifice cooperativelor agricole”, cu specificația “În vremuri de globalizare, nu există alternativă la cooperare”. Cartea a fost tipărită la Editura “Velox”, din Alexandria.

Paul C. Șchiopu pune la dispoziția fermierilor care au hotărât să se constituie în cooperative agricole informații privind asocierea în cooperative, conform prevederilor Legii nr. 566/2004 R, domeniile de activitate cooperatistă, tipurile de cooperative. Cooperativele se înființează prin asocierea, ca membri cooperatori, atât a persoanelor fizice, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale, cât și a persoanelor juridice – SRL, SA, SNC, precum și asocierea între cooperativele agricole. Întrucât înființarea, organizarea și funcționarea cooperativelor agricole prezintă anumite particularități care le deosebesc de celelalte entități din economia de piață, autorul a găsit de cuviință să pună în pagina cărții informații care să fie de folos membrilor cooperatori. Concret, Paul C. Șchiopu se referă la : Registrul special pentru evidența membrilor cooperatori și a părților sociale; Evidența terenurilor și a altor bunuri atribuite în folosința cooperativei; Subscrierea și vărsarea, majorarea, reducerea, cesiunea și restituirea capitalului social; Constituirea garanțiilor bănești ale administratorilor/membrilor Consiliului de administrație și cenzorilor cooperativei; Taxele de înscriere în cooperativă; Participarea cooperativelor la constituirea Uniunii de Ramură. Sunt descrise informații privind restituirea aporturilor membrilor cooperatori, aprovizionarea cu inputuri a membrilor cooperativei agricole, vânzarea/valorificarea poduselor prin cooperativa agricolă, distribuirea profitului cooperativei. De asemenea, sunt prezentate modele privind registrele, informații referitoare la regulamentele cooperativelor agricole, precum și facilitățile fiscale oferite prin lege cooperativelor agricole și membrilor acestora.

Sunt prezentate modele privind Actul Constitutiv și Statutul Cooperativei agricole. Este o carte foarte utilă fermierilor care s-au constituit în cooperative agricole, dar și celor care vor hotărî să se asocieze în cooperative și grupuri de producători, o carte pe care o recomandăm tuturor.

Cartea se poate procura, ramburs, de la sediul Tipografiei “Velox”, din Alexandria, tel. 0247.314.213.

George ZAVERA