Pentru amenajările piscicole, contracte de concesiune fără licitație

Luni, 4 noiembrie 2019, chiar la ora la care noul Guvern liberal primea votul de încredere, apărea în Monitorul Oficial un ordin al ministrului Petre Daea, prin care se înființează o comisie de concesionare a terenurilor pe care se află amenajări piscicole, precum și a terenurilor aferente acestora, aflate în proprietatea privată sau publică a statului.

Comisia este formată din reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură și reprezentanți ai Finanțelor Publice. În Ordinul nr. 533/2019, mai precis în Anexa la Ordin este precizat faptul că această comisie poate prelungi contractele de concesiune a terenurilor pentru 49 de ani, prin simpla voință a părților, fără a mai trece prin procedura de licitație.

La articolul 2, alin. 3, se prevede că orice contract de concesiune se încheie în conformitate cu legea românească, pentru o durată care nu va putea depăși 49 de ani, începând de la data semnării lui.

La alin. 5 al articolului 2 se stipulează faptul că se pot prelungi contractele care expiră sau se află în derulare prin acordul părților, încheiat în formă scrisă, cu condiția ca durata însumată să nu depășească 49 de ani.

Iar la alin. 6 al articolului 2 se precizează că înainte de încheierea contractului, terenurile vor fi înscrise în cartea funciară.

Deși nu au trecut nici 24 de ore de la apariția Ordinului semnat de Petre Daea, au și apărut “contestatarii de serviciu” care să lege apariția actului normative pe seama faptului că fiica ministrului deține o exploatație piscicolă la Crevedia, al cărei contract de concesiune pe 20 de ani urmează să expire. Deși dacă judecăm drept, măsura este benefică pentru concesionari, având în vedere că piscicultura presupune cheltuieli semnificative cu popularea, hrana și paza, iar faptul că pot concesiona cu drept de preempțiune absolute e un bonus meritat.

Șt. B.