Pagini de istorie locala * Monografia comunei Tatarastii de Jos, judetul Teleorman

Motto:

,,O tara este pustie fara monografii. Monografia ii conserva radacinile, este documentul vital, cartea de vizita in timp a unui loc”. ( Grid Modorcea)

Recent, in ziua de 1 Decembrie-Ziua Nationala a Romaniei, in sala de festivitati din cadrul Primariei Tatarastii de Jos a avut loc lansarea ,,Monografiei comunei Tatarastii de Jos, judetul Teleorman”, o veche dorinta a locuitorilor din cele sapte sate componente ale acestei asezari rurale: Negrenii de Sus, Negrenii Osebiti, Negrenii de Jos, Slavesti, Lada, Obartu si Tatarastii de Jos, satul de resedinta.

Lucrarea monografica s-a nascut datorita initiativei si finantarii elaborarii acesteia de catre inginerul petrolist Ion Pecie, un recunoscut fiu al satului vecin (Udupu), atasat sufleteste de oamenii locului si spiritual de imaginea celor doua localitati surori, Tatarastii de Sus si Tatarastii de Jos, situate in Campia Gavanu-Burdea, in nordul judetului Teleorman.

La realizarea acestui proiect un aport substantial si-au adus Primaria si Consiliul Local Tatarastii de Jos, in frunte cu primarul Aurelian Neagoe, viceprimarul Ion Paduraru si administratorul comunei Marian Patrascu, cei care au asigurat toate conditiile necesare unei bune derulari a unei asemenea manifestari culturale.

Aparuta la Editura Centrului Tehnic-Editorial al Armatei, Bucuresti-2019, noua monografie are ca autori pe inginerul Ion Pecie si profesorii de istorie, Catalin Ionut Florea si Gheorghe Albulescu, oameni pasionati si interesati de istoria si geografia acestei zone de pe valea raului Teleorman.

Despre Ion Pecie si Catalin Ionut Florea, putem spune ca sunt si autorii lucrarilor monografice din localitatile teleormanene Silistea Gumesti si Tatarastii de Sus, ambele aparute in anul 2018, iar Ion Pecie impreuna cu Gheorghe Albulescu si Antonia Sorescu sunt autorii unei carti istorice intitulata ,,Teleorman, Razboiul intregirii neamului, Monumente”, ce a aparut in 2016.

Mai mult, Ion Pecie, mare iubitor de umor si inzestrat cu simtul umorului, scrie, cu incepere din 2017, Enciclopedia Umorului de Buzunar, ,,Daca umor nu e nimic nu e!”, care a aparut pana acum in zece volume, pe varii teme.

Pentru redactarea monografiei, autorii si colaboratorii au consultat, timp de aproape trei ani, cu multa migala, implicare intelectuala si spirituala, arhive nationale, locale si personale, documente vechi si marturii, cartografii, ghiduri, date statistice, harti, grafice, ilustratii, lucrari de specialitate, dictionare, bibliografii, colectii de ziare si reviste, publicatii periodice, alte surse online.

Au fost purtate discutii cu reprezentantii tuturor autoritatilor locale (primarie, scoli, sanatate, politie, biserica, silvicultura, agricultura etc.) care au dovedit disponibilitate in furnizarea de date si informatii utile pentru intocmirea lucrarii.

Prima atestare documentara a vechii asezari de pe aceste meleaguri dateaza din anul 1538, in Hrisovul domnesc emis de domnitorul Tarii Romanesti, Radu Paisie (1535-1545), care intarea actul de donatie a clucerului Trifa catre Sfanta Manastire Glavacioc pentru o mosie la Tatarastii de pe apa Teleormanului, pe care Stana i-a cedat-o ca sa scape de bir.

Jupanul clucer Trifa a donat mosia pentru hrana calugarilor, ca el sa fie vesnic pomenit la manastire.

La insemnatul eveniment cultural, ce a fost moderat de catre domnul Ion Pecie, au participat reprezentanti ai autoritatii locale si ai celorlalte institutii publice, cadre didactice, fii ai comunei, numerosi invitati, prieteni ai autorilor, iubitori ai istoriei locale teleormanene.

Cartea aparuta contine 650 de pagini, structurate in 10 capitole, insotite de numeroase fotografii.

In capitolele I-V au fost abordate aspecte legate de: asezarea geografica si mediul natural al comunei, un scurt istoric al localitatii, implicarea stramosilor in marile evenimente istorice nationale, reformele agrare din 1864, 1921 si 1945, evolutia socio-economica si politica in perioada comunista.

Capitolele VI-X trateaza urmatoarele aspecte: evolutia politica, economica si sociala din perioada postdecembrista, principalele institutii si servicii din satele comunei, traditii, obiceiuri si portul popular, activitati culturale si sportive, personalitati marcante legate de locurile natale.

Cadrul istoric al monografiei, la care s-au referit, in cuvantul lor, cei doi profesori de istorie, Catalin Ionut Florea si Gheorghe Albulescu, cuprinde o vasta perioada de timp, din Preistorie si pana in Epoca Contemporana.

Cuvinte de apreciere privind noua carte au avut, pe langa ceilalti vorbitori, si scriitorul Grid Modorcea si Elena Armenescu, medic de profesie, poeta, prozatoare, critic si istoric literar, membra a Uniunii Scriitorilor din Romania, fiica a satului Tatarastii de Sus.

Dupa cum spunea Elena Armenescu, ,,Actuala monografie este o carte document care poate fi model pentru cei care se apleaca asupra scrisului, asupra istoriei locale si nationale”.

Dand la iveala aceasta minunata lucrare, autorii pun in mana generatiilor viitoare un trecut dat uitarii, demn de cunoastere, ce va lumina prezentul, dar, mai ales, viitorul.

Realizand o monografie de exceptie, voluminoasa si bine documentata, cei trei autori au primit Diplome speciale din partea Societatii de Stiinte Istorice din Romania.

Cu prilejul lansarii primei monografii a acestei localitati, domnul inginer Ion Pecie acorda Primariei Tatarastii de Jos o ,,Cupa a Istoriei”.

Leon Armeanca