Noi scheme de sprijin pentru agricultori, lansate de Ministerul Agriculturii

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a deschis o nouă sesiune de primire a proiectelor, prin care se urmărește Refacerea potențialului de producție agricolă afectat de dezastre naturale și de evenimente catastrofale și instituirea unor măsuri de prevenire corespunzătoare, pecum și investițiile pentru prevenirea și combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) în România.

Sesiunea de depunere a proiectelor are loc în intervalul: 11 mai, ora 9.00 – 31 iulie 2020, ora 16.00.

In cadrul acestei sesiuni, suma disponibilă pentru selecția proiectelor va fi de 16.717.235 euro. Depunerea proiectelor se face la nivel național, defalcată astfel:

sM 5.1 – Sprijin pentru investițiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile si ale evenimentelor catastrofale probabile – beneficiari publici – cu suma de 4.750.000 euro. Din suma totală pentru instalații de dezinfecție e prevăzută suma de 2.310.000 euro, pentru achiziția de autoutilitare probe și dotare laboratoare – 1.700.000 euro, iar pentru procurarea de camere frigorifice suma de 740.000 euro.

sM 5.1 – Sprijin pentru investitiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile și ale evenimentelor catastrofale probabile – beneficiari privați – 8.289.804 euro.

sM 5.2 – Sprijin pentru investiții privind refacerea terenurilor agricole și a potențialului de producție afectate de dezastre naturale, de condiții de mediu adverse și de evenimente catastrofale, în valoare de 3.677.431 euro.

Plafonul maxim ce poate fi accesat în cadrul submăsurii 5.1 este de 100.000 euro/proiect, pentru echipamentele si instrumentarul de determinare și diagnostic, mijloace specializate de transport a probelor, respectiv 20.000 euro/proiect, în cazul camerelor frigorifice, iar pentru pentru investiții în instalații de dezinfecție și dezinsecție este prevăzută o valoare de 30.000 euro/proiect. Pentru beneficiarii privați ai acestei submăsuri, adică fermierii sau grupurile de fermieri, sunt eligibile investițiile în instalații de dezinfecție și dezinsecție, achiziția de echipamente pentru asigurarea biosecurității și a infrastructurii sanitare, construcția de garduri de protecție, racordarea la utilități.

Fiecare proiect poate beneficia de maximum 250.000 de euro. Rata sprijinului public nerambursabil pentru fermierii constituiți în forme asociative este de 100%, iar pentru fermierii individuali sprijinul este de 80% din totalul cheltuielilor eligibile.

In ceea ce privește submăsura 5.2, beneficiarii pot fi fermieri persoane fizice, cooperative agricole și grupuri de producători. Fondurile acordate prin această submăsură trebuie să conducă la refacerea potențialului de producție afectat de Pesta Porcină Africană, fiind finanțate achizițiile de animale de reproducție pentru repopularea și refacerea efectivelor de suine, precum și pentru reprofilarea exploatației cu alte specii de animale. Pot fi eligibile și costurile cu extinderea și modernizarea adăposturilor de animale. Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 100% și nu poate depăși valoarea de 200.000 euro/proiect.

George ZAVERA