Muzeul Județean Teleorman: Expoziția de desene „Dragobetele- cap de primăvară”

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, a organizat în colaborare cu Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Alexandria și Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Alexandria expoziția de desene „Dragobetele- cap de primăvară”.

Expoziția este dedicată sărbătorii dragostei la români- Dragobetele- și cuprinde desene realizate de elevii celor două unități de învățământ sub coordonarea profesoarei Cristina Mihaela Purcărea.

Sărbătorit în Calendarul Popular la 24 februarie, Dragobetele este identificat cu Zeul Cupidon, divinitate a dragostei în mitologia romană sau cu Eros, zeul iubirii din mitologia greacă. Personificare a dragostei pătimașe, în mitologia românească este asociat cu Năvalnicul- perceput ca un fecior frumos și iubăreț, care le face pe tinerele fete să-și piardă mințile.

Sărbătoarea Dragobetelui este cunoscută în popor și sub denumirea de „Cap de primăvară”, aflându-se în strânsă legătură cu întoarcerea păsărilor călătoare care revin, acum, la vechile cuiburi, pe care şi le îmbunătăţesc sau îşi fac altele. Nu întâmplător poartă numele de „Cap”. Cuvântul are, pe de o parte, înţelesul de debut al primăverii şi, pe de altă parte, de simbol religios, în calendarul ortodox fiind prăznuită la 24 februarie „Întâia şi a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorulˮ.

Expoziţia „Dragobetele- cap de primăvară” a fost deschisă luni, 17 februarie 2020, ora 11.00, în Holul de Onoare al muzeului și va putea fi vizitată până pe data de 28 februarie 2020.

Cornelia RĂDULESCU