Muzeul Județean Teleorman: Conferință de presă pentru lansarea proiectului „Dunărea- un fluviu cu o bogată istorie comună”

Vineri, 15 noiembrie 2019, la Muzeul Județean Teleorman, începând cu ora 11.00, a avut loc lansarea proiectului „Dunărea- un fluviu cu o bogată istorie comună”.

Programul România- Bulgaria Interreg V-A este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), scopul acestuia fiind dezvoltarea zonei de frontieră dintre România și Bulgaria, prin finanțarea proiectelor comune.

Bugetul total al programului este de 258.504.126 euro (din care 215.745.513 euro sunt furnizați de Fondul European de Dezvoltare Regională- FEDR), pentru întreaga perioadă de programare de 7 ani.

Suma rămasă, de 42.758.613 euro, este contribuție națională.

Zona eligibilă în România o reprezintă 7 județe (Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași și Constanța), iar în Bulgaria, 8 județe (Vidin, Vratsa, Montana, Pleven, Veliko Tarnovo, Rousse, Silistra și Dobrich).

Proiectului „Dunărea- un fluviu cu o bogată istorie comună”-ROBG-476 a început să fie implementat la data de 7 iulie 2018, fiind selecționat în cadrul celui de al treilea apel de propuneri pentru Progranul Interreg V-A România-Bulgaria 2014-2020.

Este o continuare și o actualizare directă a realizărilor proiectului „Dunărea- un fluviu cu o bogată istorie comună” ROBG-6.

Proiectul are o implementare de 18 luni și cuprinde doi parteneri: Fundația „Mână deschisă”, Pleven, Bulgaria, ca lider beneficiar și Muzeul Județean Teleorman, ca partener 2.

Scopul principal al proiectului este îmbunătățirea dezvoltării durabile, protecția, conservarea și promovarea patrimoniului cultural și îmbunătățirea situației socio-economice în zona eligibilă prin implementarea de măsuri și activități inovatoare și pe tremen lung.

Obiectivele specifice proiectului sunt: cercetarea siturilor din patrimoniul cultural și istoric, cu o istorie comună în regiune; dezvoltarea unei strategii comune privind protecția, dezvoltarea, conservarea și promovarea patrimoniului cultural; elaborarea unor metode spațiale unice, la scară redusă, parte din moștenirea culturală și istorică cu istorie comună a celor două țări situate pe ambele maluri ale Dunării.

Siturile alese în România sunt:

  1. Muzeul de Artă și Etnografie Calafat;
  2. Biserica Mănăstirii Dervent;
  3. Biserica Sf. Nicolae, Constanța;
  4. Capela Stella Maris, Alexandria;
  5. Podul lui Constantin cel Mare de la Celei;
  6. Monumentul Independenței, Turnu Măgurele;
  7. Mănăstirea Vodița;
  8. Palatul Regal Constanța;
  9. Biserica din Istria.

În Bulgaria au fost alese tot 9 situri:

  1. Consulatul Român, actualmente Sediul administrativ al Muzeului Regional de Istorie, Vidin;
  2. Mănăstirea în stâncă Sf. Dimitrie Basarbovski, Basarbovo;
  3. Biserica catolică Sf. Iosif, Bardanski Geran;
  4. Panorama „Epopeea Plevnei 1877”, Pleven;
  5. Muzeul Regional de Istorie, Pleven;
  6. Liceul Comercial de Stat „Dimitar Hadzhivasilev”, Svishtov;
  7. Consulatul României, în prezent hotelul „Ana Palace”, Casa „Dino Bebis”, Ruse;
  8. Școala românească, acum Galeria de Artă, Tutrakan;
  9. Tribunalul românesc, acum Galeria de artă, Dobrich.

Se vor organiza 8 expoziții în cadrul acestui proiect, 4 pe teritoriul Românie și tot atâtea în Bulgaria, cu o durată de cel puțin 7 zile fiecare, numărul planificat al vizitatorilor acestora fiind de cel puțin 11.000 de persoane.

Cornelia RĂDULESCU