Mai bine să prevenim! Ați verificat coșurile de fum și mijloacele de încălzire?

Din cauza neglijenţei, în prag de iarnă, cetăţenii care locuiesc la case, riscă să rămână fără locuinţe. Şi asta pentru că aceştia nu-şi verifică din timp coşurile de fum asigurând astfel buna funcţionare şi totodată siguranţa familiei.

Numai în ultimele zile, pompierii din Teleorman s-au confruntat cu câteva incendii care au fost provocate chiar de coşurile de fum.

Pentru a nu rămâne pe drumuri, aceştia trag un semnal de alarmă.

“Pe măsură ce ne apropiem de sezonul rece, temperaturile sunt în scădere, mai ales pe timpul nopții! Majoritatea dintre noi a început deja să folosească sobele sau centralele termice pentru încălzire!

Câți dintre voi ați verificat coșurile de fum și mijloacele de încălzire? Respectarea unor măsuri simple poate salva vieți”, spun pompierii din Teleorman!

Pentru a evita pericolele, “este interzisă lăsarea copiilor singuri în încăperi în care sunt mijloace de încălzit în funcţiune”. De asemenea, trebuie verificate, reparate și curățate periodic coșurile de evacuare a fumului.

Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile.

Este interzisă utilizarea aparatelor electrice, cablurilor electrice, prizelor, întrerupătoarelor, dispozitivelor de protecţie cu defecţiuni sau improvizaţii; suprasolicitarea reţelei electrice prin folosirea simultană a mai multor consumatori.

La nivel național, în urma incendiilor produse la locuințe, în primele 9 luni ale anului au fost înregistrate 422 de victime, dintre care 137 persoane au decedat. Majoritatea incidentelor au fost generate de coșuri de fum defecte sau necurățate, de instalații electrice defecte/improvizate și de mijloace de încălzire defecte.

Claudiu DUMITRACHE