În plină criză a pandemiei, poliţia rurală se zbate între incompetenţă şi delăsare

Șefii de post trebuie să lase șoferii în pace și să se ocupe de depistarea românilor veniți din diaspora și care nu respectă izolarea.

Pe vremea lui Ceaușescu, șefii de post știau tot ce mișcă în localitatea lor. Stăteau atât de mult pe stradă încât puteau spune cu exactitate și câte găini are o persoană în curte. Mai nou, polițiștii din mediul rural se gândesc doar la bani. Principalul lor țel este să stea la pândă pentru a-i prinde pe șoferii care încalcă regulile rutiere.

Din păcate autoritățile nu au o cifră centralizată a românilor care au intrat în țară din zonele infectate de coronavirus. În vreme ce unii specialiști vorbesc despre 1 milion de persoane, datele Poliției de Frontieră arată că ar fi vorba de peste 250.000. Din informațiile și calculele Europei Libere, numărul celor care au ”scăpat” de carantină și izolare la domiciul raportat la datele referitoare la numărul celor care au intrat în România este între 200.000 și 950.000 de persoane.

În timp ce o lume întreagă se dă de ceasul morții încercând să limiteze cât mai mult răspândirea coronavirus, polițiștii din mediul rural sunt ”ocupați” cu ”asigurarea” traficului rutier. Ocupaţi cu ”rotunjirea veniturilor”, poliţiştii rurali nu mai au timp pentru a-i lua la întrebări și a-i face să stea acasă pe cei veniți din zone greu afectate de coronavirus. În majoritatea comunelor din județul Teleorman sunt zeci de persoane venite din străinătate care umblă pe străzi nestingheriți. Ei se întâlnesc cu alții, care la rândul lor se întâlnesc cu alții și tot așa. Nici polițiștii și nici primarii nu par îngrijorați de aceste ”bombe cu ceas”. Atâta timp cât nu sunt luați în evidențe și nu se știe nimic despre ei, nici dacă sunt purtători ai noului virus și nici dacă sunt sănătoși, iar pericolul răspândirii rapide a bolii este inevitabil.

Ministrul de Interne, Marcel Vela a încercat să limiteze răspândirea virusului prin instituirea unor măsuri restrictive.

Pedeapsa pentru persoanele care nu respectă carantina, izolarea sau spitalizarea şi pun în pericol sănătatea altor oameni va fi de până la 5 ani de închisoare şi creşte la 7 ani dacă faptele sunt făcute cu intenţie!

Atunci când astfel de acţiuni iresponsabile provoacă moartea altor persoane, se ajunge la 15 ani de închisoare! A venit momentul ca autoritățile statului, de la poliție la primari, să devină mai vigilenți și să aplice legea de fiecare dată când este cazul și nu doar atunci când au un interes.

Astăzi, mai mult ca niciodată, este timpul să devenim cu toții mai responsabili și să urmăm sfatul de a sta acasă. Numai stând în casă putem stopa răspândirea virusului. Dacă nu înțelegem acest mesaj riscăm să ne îmbolnăvim cu toții și să prelungim această stare de urgență, iar actualele restricții pot părea extrem de lejere față de cele care ar putea veni.