Gânduri pentru cei care salvează vieți… * Acum două zile a fost ziua lor

Ziua Națională a Ambulanței din România este momentul în care ne arătăm public recunoștința și respectul față de aceia care, prin munca depusă, ne salvează, luptând pentru sănătatea noastră.

Prin efortul lor, depus întotdeauna în prima linie, la limita dintre „a fi” și „a nu fi”, o limită cruntă între viață și moarte, cei care își desfășoară activitatea în cadrul Ambulanței din România sunt îngerii noștri păzitori, care, cu devotament și multă dăruire, își dedică timpul pentru ca noi să putem trece impasul și să revenim în mijlocul celor dragi.

În ultimul timp, mai mult ca oricând, în greaua încercare căreia îi suntem supuși, angajații Ambulanței Române își riscă propria sănătate pentru a ne face bine.

Prima „Salvare” din Bucureşti a apărut la 28 iulie 1906, la iniţiativa profesorului Nicolae Minovici. „Societatea de Salvare din Bucureşti”, aşa cum se numea la momentul înfiinţării, îşi desfăşura activitatea sub deviza „Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!”, fiind sub directa îndrumare a profesorului dr. Minovici.

Primul echipaj, format din vizitiu şi sergent de oraş utiliza o trăsură trasă de cai, având drept sediu o clădire veche situată pe cheiul Dâmboviţei. În 1907, dr. Minovici a început pregătirea practică în salvare a studenţilor din anii terminali ai Facultăţii de Medicină, iar în 1908 echipajul ambulanţei era format din medici interni şi sanitari.

Începând din 1907, Salvarea funcţionează regulat, România devenind al treilea stat din Europa, după Olanda şi Austria, cu un astfel de serviciu.

În 1912 au fost aduse în Bucureşti, de la Paris, primele ambulanţe de tip auto, iar în anul 1931 profesorul Nicolae Minovici a teoretizat, pentru prima dată în lume, „împingerea actului medical calificat la locul accidentului”.

Îndreptăm spre salvatorii de vieți cele mai bune gânduri, arătându-le astfel aprecierea noastră.

Ei sunt cei care, pentru a ne reda vieții, în momente grele nouă, își riscă sănătatea și viața, deși au, la rândul lor, oameni dragi care îi așteaptă!

Să-i prețuim și să nu uităm că atunci când trece o ambulanță, se duce o luptă pentru a salva o viață.

Așa că, dragi concitadini, să nu uităm să acordăm… prioritate Salvării, pentru că salvează vieți!

Cornelia RĂDULESCU