Biblioteca Județeană „Marin Preda”: Activitățile Centrului de performanță „Niculae Moromete”

În cadrul Centrului de performanță „Niculae Moromete”, serviciu al Bibliotecii Județene „Marin Preda” adresat liceenilor, se organizează numeroase activități care se bucură de interes din partea elevilor și cadrelor didactice.

Inaugurat în octombrie 2019, Centrul de performanță propune, pe durata întregului an școlar, activităţi plăcute şi motivante, care au scopul de a dezvolta abilitățile, facultățile intelectuale și morale ale elevilor.

Printre activitățile propuse sunt sesiunile de pregătire suplimentară.

Elevii care au ales matematica sunt îndrumați de profesorii Violeta Ionescu (Școala gimnazială „Ștefan cel Mare” Alexandria) pentru nivel mediu și Mihai Ionescu (Liceul teoretic „Al. D. Ghica” Alexandria) pentru nivelul avansat, respectiv olimpic.

Pentru chimie s-au implicat profesorii Elena Coman (Școala gimnazială „Ștefan cel Mare” Alexandria) și Rodica Ovedenie (Liceul teoretic „C. Noica” Alexandria).

Sesiunile de pregătire la informatică sunt coordonate de profesor Gabriela Miță (Colegiul Național Pedagogic „Mircea Scarlat” Alexandria), iar la geografie profesor Aurelia Nedelcuță, de la același colegiu.

Elevii interesați de istorie sunt îndrumați de profesorul Ion Tăujan (Liceul teoretic „Al. D. Ghica” Alexandria), iar cei ce doresc să aprofundeze limba și literatura română au alături pe doamna profesoară Mirela Mircea, de la același liceu.

Conversațiile și pregătirea la limbi străine sunt coordonate de profesor Luminița Pleșa (Liceul teoretic „Al. D. Ghica” Alexandria)- engleză și Cezarina Roșoi (Colegiul Național „Al. I. Cuza” Alexandria)- franceză.

În cadrul pregătirii elevilor se pune accent, în prima etapă, pe învăţarea autodidactă. Cea de-a doua etapă propune comunicarea între elevi şi sprijinul reciproc, urmând a treia etapă- ajutorul cadrului didactic de specialitate şi, în luna mai, competiţia. Metodologia şi programul sesiunilor de pregătire suplimentară se stabileşte de comun acord cu echipa de profesori coordonatori- voluntari în cadrul Centrului de performanţă.

Elevii care vor să se înscrie vor completa o cerere în care pot menţiona cel mult două opţiuni de pregătire.

Lunar, Geanina Burcea, bibliotecar-formator, propune liceenilor un atelier de dezvoltare personală. În luna octombrie s-a vorbit despre prietenie, iar pe data de 25 noiembrie se va organiza atelierul cu tema „Familia”.

Liceenii pot alege să participe la Concursul de creație literară organizat de bibliotecă în colaborare cu revista „Caligraf”. Conform regulamentului, fiecare concurent constituie un portofoliu din care va fi selectată o singură lucrare ce va intra în concurs. Juriul de preselecție este format din profesorii: Mirela Mircea (Liceul teoretic „Al. D. Ghica” Alexandria), Adriana Unteșu, Tatiana Murgă, Mariana Pavel și Felicia Aliu (Colegiul Național „Al. I. Cuza” Alexandria). Juriul este format din criticul literar Ana Dobre, poetul Florea Burtan și scriitorul Stan V. Cristea. Elevii înscrişi în concurs pot lectura creaţiile lor în cadrul bibliocenaclului, precum şi cu prilejul altor activităţi culturale. Lucrările de excepţie vor fi publicate în revista „Caligraf”.

De asemenea, s-a constituit echipa de teatru coordonată de profesorul Ștefan Vătămanu. Echipa este sprijinită și de profesorii Luminița Flori Vilae, Violeta Ștefan, Liliana Răducu (Liceul tehnologic nr. 1 Alexandria) atât pentru teatru, cât și pentru momentele poetice, care vor fi prezentate în cadrul activităților bibliotecii.

Liceenii pot participa la „atelierul fanteziei”, atelier coordonat de profesor Adriana Lale (Palatul Copiilor Alexandria) și profesor Florentina Toma (Colegiul Național Pedagogic „Mircea Scarlat” Alexandria) sau la „atelierul de artă”, care este susținut de pictorița Daniela Harabagiu și artistul plastic Costel Lupu.

Trupa de muzică folk, coordonată de profesor Marian Căldărușă (Palatul Copiilor Alexandria) și formația de muzică ușoară, instruită de profesor Tudor Grosu, constituie opțiuni pentru valorificarea talentului vocal și instrumental.

Trupa de dans modern este coordonată de domnul profesor Sorin Grosu (Palatul Copiilor Alexandria) și propune mișcare și voie bună.

Nu fără importanţă sunt activităţile destinate destinderii şi relaxării. Elevii pot alege tenisul de masă, șahul, scrabble şi numeroase alte jocuri. La solicitarea elevilor şi a cadrelor didactice, serviciile de bibliotecă se pot diversifica și se pot desfășura și în alte spații decât cele ale bibliotecii, în aer liber, în excursii şi tabere.

Cornelia RĂDULESCU