ANSVSA: Nu există dovezi că noul coronavirus se transmite prin alimente

Recent, au fost publicate ghidul „Covid-19 şi siguranţa alimentelor, ghid pentru operatorii din industria alimentară” elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în colaborare cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) și Ghidul Comisiei Europene privind „Covid-19 şi siguranţa alimentelor”. Ghidurile au ca scop detalierea măsurilor suplimentare recomandate în contextul evoluției COVID-19 și a bunelor practici de igienă aplicabile de către operatorii din domeniul alimentar, astfel încât să se asigure menținerea funcţionării şi integrităţii lanţului alimentar, cât şi a faptului că cetățenii beneficiază de alimente sigure.

Recomandările cuprinse în ghiduri vizează minimizarea riscului transmiterii Covid-19, gestionarea situațiilor în care s-a identificat o persoană infectată COVID-19 și se adresează personalului din unitățile de producție și vânzare cu amănuntul și a celor care realizează transportul și livrarea alimentelor. Totodată, sunt furnizate recomandări pentru consumatori în ceea ce priveşte prepararea şi consumul de alimente la domiciliu.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor precizează că nu există evidențe că virușii care cauzează îmbolnăviri respiratorii se transmit prin alimente sau alimente ambalate, deci coronavirusurile nu se pot multiplica în alimente. Totuși, ANSVSA face cunoscute următoarele recomandări :

  • regulile stricte de igienă, aplicabile deja operatorilor din domeniul alimentar, au ca scop prevenirea contaminării alimentelor de orice fel de agent patogen, incluzând astfel și prevenirea contaminării alimentelor de virusul responsabil pentru COVID-19;
  • în contextul evoluției COVID -19, operatorii din domeniul alimentar trebuie să ia măsuri de prevenire a răspândirii virusului, precum menţinerea distanţării fizice, limitarea contactelor externe la cele absolut necesare, dar și reguli suplimentare de igienă, acolo unde este cazul, în special când un angajat este depistat pozitiv la acest virus;
  • în unitățile de vânzare cu amănuntul, o atenție deosebită trebuie acordată măsurilor de igienizare sporite, în special în zonele în care se identifică puncte de atingere cu risc ridicat – cărucioare de cumpărături, mânerele ușilor, cântarul utilizat de către clienți și în vitrinele cu alimente, deschise spre vânzare (vitrinele cu produse proaspete și produse de panificație); la dispoziția consumatorilor trebuie puse produse pentru dezinfectarea a mâinilor, la intrarea și ieșirea din spațiile alimentare.

George ZAVERA