Fermele de familie, finanțate cu câte 15.000 de euro

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că fermele mici, de familie, vor beneficia și în acest an de sprijin financiar nerambursabil, prin Submăsura 6.3 – Dezvoltare ferme mici.

Adrian Oros “: O sumă destul de mare va fi aloctă pentru fermele mici, submăsura 6.3. Pentru că una din prioritățile noastre, cum am spus-o timp de un an de zile, din actualul program de guvernare, este sprijinirea fermelor de familie. Sprijinul financiar a fost acordat în PNDR 2020 fermelor mici prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Anul acesta, tot AFIR va lansa această submăsură. Beneficiarii sunt fermierii care dețin în proprietate sau folosință o exploatație agricolă încadrată în categoria de fermă mică; dimensiunea unei ferme mici fiind cuprinsă între 4.000 – 11.999 SO. Sprijinul nerambursabil a fost anul trecut de 15.000 de euro/fermă, anul acesta, valoarea ar putea să crească. Fermierii mici au încasat, în 2020, sprijinul în două tranșe: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare; 25% din cuantumul sprijinului în maximum 3 ani de la primirea deciziei de finanțare. Sprijinul a fost acordat pentru o perioadă de trei ani, iar pentru fermele din sectorul pomicol pentru o perioadă de 5 ani.

În afara Programului Național Strategic există acel instrument de redresare și reziliență unde avem 692 de milioane de euro. Și aici avem aceeași condiționalitate, 36% mediu și climă. Restul, măsurile privind lanțurile alimentare scurte, submăsura 16.4, am adăugat o sumă importantă. Pentru instalarea tinerilor fermieri, de asemenea. Pentru activități nonagricole, pentru că este nevoie în spațiul rural și de activități nonagricole, atât Măsura 6.2, cât și Măsura 6.4 au sume importante”.

George ZAVERA