65 de intervenții ale pompierilor teleormăneni, în weekend

Weekendul trecut, pompierii teleormăneni au fost solicitați în 65 de situații, cele mai multe, și anume 58, fiind intervenții ale paramedicilor SMURD. În intervalul 5-7 mai 2017, pompierii militari din cadrul ISU ”A.D. Ghica” Teleorman au mai intervenit la un accident rutier, trei incendii și alte trei situații de urgență (îndepărtarea unui copac de pe un autoturism și două deblocări de ușă). Totodată, echipajele de salvatori din cadrul subunităților operative au executat, în perioada menționată, 11 misiuni de recunoaștere și informare în domeniul situațiilor de urgență la unitățile de cult și operatorii economici din raionul de intervenție al subunităților operative.

Bătrân, carbonizat în propria locuință

În ceea ce privește intervențiile pompierilor la incendiile declanșate în weekend, cel mai tragic astfel de eveniment s-a petrecut în localitatea Târnava, duminică, 7 mai 2017. Din nefericire, proprietarul unei locuințe cuprinse de flăcări, un bătrân în vârstă de 82 de ani, și-a pierdut viața. C.V., proprietarul casei, a fost găsit de pompierii militari din cadrul Detașamentului Videle ajunși la fața locului cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Trupul carbonizat al bărbatului a fost descoperit, de pompieri, în interiorul bucătăriei, locul în care a declanșat incendiul. În urma primelor cercetări efectuate la fața locului pentru stabilirea cauzei de izbucnire a incendiului s-a stabilit că, cel mai probabil, proprietarul a uitat pe aragaz mâncarea la încălzit, iar atunci când a vrut să intre pentru a stinge focul s-a intoxicat cu monoxid de carbon și a căzut pe podeaua bucătăriei, fiind cuprins de flăcări și carbonizat.

Incendiul a fost stins în limitele găsite, fiind salvate bunuri materiale apreciate la suma de 30000 de lei. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 10000 de lei.

Patru ore de luptă cu un incendiu, declanșat de trăsnet

Tot la Târnava, pompierii militari din cadrul Detașamentului Videle au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un adăpost de animale. Pompierii au acționat timp de patru ore pentru stingerea flăcărilor.

Incendiul, ce se manifesta la nivelul acoperișului, pe o suprafață de cca. 800 mp, a fost localizat și lichidat de către pompieri cu ajutorul a trei autospeciale de lucru cu apă și spumă. În sprijinul acestora au acționat și membrii unui serviciu privat pentru situații de urgență din orașul Videle, care au deplasat la locul intervenției o autospecială de stingere.

Valoarea bunurilor materiale distruse de flăcări a fost apreciată la suma de 100000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 500000 de lei, reprezentând adăposturile de animale aflate în imediata apropiere.

Intervenția pompierilor militari a fost una dificilă din cauza cantității mari de materiale combustibile, a suprafeței pe care flăcările se manifestau și a vântului care favoriza propagarea incendiului la vecinătăți.

Cauza probabilă a acestui eveniment – trăsnetul.

Incendiu, declanșat din joacă

Un minor în vârstă de patru ani a reușit, în joaca lui cu chibriturile, să declanșeze un incendiu la o magazie din comuna Balaci, flăcările fiind un pericol pentru locuința lui Vasile T., aflată în apropierea magaziei. Evenimentul s-a produs sâmbătă, 6 mai, în jurul orelor 18:0. Pentru stingerea incendiului au acționat pompierii militari din cadrul punctului Dobrotești, care au ajuns la fața locului cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.

Focul a fost stins în limitele găsite, fiind distruse acoperișul magaziei, pe o suprafață de cca. 50 mp, realizat din astereală din lemn învelită cu țiglă, aproximativ 100 kg de lemne, 100 kg de fân și mai multe materiale de uz gospodăresc.

Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 2000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 150000 de lei.

Din fericire, la această intervenție nu s-au înregistrat victime omenești.

Accident rutier pe varianta ocolitoare a Alexandriei

Pompierii militari alexăndreni au intervenit duminică, 7 mai 2017 , în jurul orei 14.00, pentru sablarea carosabilului de carburant și ulei provenite de la un accident rutier produs pe varianta ocolitoare a municipiului Alexandria, între localitățile Mavrodin și Lăceni.

Din fericire, la acest accident rutier a fost o singură victimă, rănită ușor, care a fost transportată la spital cu ambulanța, pentru investigații medicale amănunțite

Cazul au fost preluat de către poliție pentru cercetări.

Misiuni de recunoaștere/instruiri în domeniul situațiilor de urgență

Echipajele subunităților din cadrul ISU „A.D. Ghica” Teleorman au executat la sfârșitul săptămânii trecute un număr de 11 misiuni de recunoaștere în teren, având ca scop pregătirea personalului în vederea cunoașterii riscurilor asociate obiectivelor din raioanele de intervenție, precum și educarea și instruirea utilizatorilor asupra modului de acțiune în cazul producerii unor situații de urgență, la unitățile de cult și operatorii economici.

Cele 11 recunoașteri au fost efectuate în localitățile Videle, Turnu Măgurele, Roșiorii de Vede, Poeni, Alexandria, Cervenia, Islaz și Nanov.

58 de intervenții SMURD

În cazul intervenţiilor SMURD cele mai frecvente simptome prezentate de pacienți au fost: hipertensiune arterială, cefalee, vertij, tahicardie, traumatisme. După acordarea primului ajutor, persoanele cu probleme medicale au fost transportate la unitățile spitalicești pentru investigații medicale amănunțite și acordarea de îngrijiri de specialitate.

M. MEILĂ