Ziua regalității

”Trăiască regele/ în pace și onor/ De țară iubitor/ Fie Domn glorios/ Fie peste noi/ Fie-n veci norocos/ În război, război.”

Data de 10 mai marchează trei momente importante din istoria României: începutul domniei lui Carol I, Independența de stat și încoronarea primului rege al țării. Ziua de 10 mai, a fost ziua națională a României din 1866 până în 1947, până la venirea comuniștilor la putere. În timpul regimului comunist sărbătoarea de 10 mai a fost ștearsă din memoria colectivă, iar când se vorbea de independență se vorbea de discursul lui Mihail Kogălniceanu în Parlament rostit pe 9 mai. Astăzi 10 mai este ziua regelui, fiind sărbătorită în primul rând de familia regală.

Ziua regalității, 10 mai 1866, a fost sosirea lui Carol Hohenzolern Sigmaringen în România. Cu acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea și cel al regelui Prusiei Wilhelm I, principele Carol pornește spre România la sfârșitul lui aprilie 1866. Părăsind Dusseldorf, traversând Elveția și Austria, pe 8 mai ajunge la Turnu Severin, iar pe 10 mai 1866 intră în București unde începe o domnie de 18 ani. De atunci ziua de 10 mai a intrat în conștiința românilor drept Ziua națională și Ziua Dinastiei.

Ultimul rege al României a fost Mihai I, născut pe 25 octombrie 1921 la castelul Peleș din Sinaia și a murit pe 5 decembrie 2017 în Elveția. Mihai I a domnit până în 1947, când a fost obligat de comuniști să abdice. În anul 1989, după revoluție, regele Mihai a încercat să vină în țară, dar regimul neocomunist, cu față umană, a lui Ion Iliescu l-a împiedicat brutal să intre în țară. Abia în 1992 regele Mihai este lăsat să intre în țară. După moartea regelui Mihai, fiica acestuia, Margareta devine custodele casei regale, principesa fiind căsătorită cu un actor, Radu Duda, care acum joacă rolul de principe.

Astăzi sunt din ce în ce mai puțini nostalgici monarhiști. România este și va fi mereu o republică, cu bunele și relele ei. Cu toate acestea românii nu trebuie să uite de perioada în care țara era condusă de rege, iar regale Mihai a contribuit prin deciziile sale la scurtarea ultimului război mondial. 10 mai, Ziua regelui, nu trebuie ștearsă din istoria românilor, trebuie amintită și mai ales respectată, pentru cei care nu își prețuiesc trecutul, nu dau doi bani pe prezent și pe viitor.

Ioan DUMITRESCU