Ziua națională a produselor agroalimentare românești

Bogăție de legume și fructe, pe tarabele din piețele teleormănene

La inițitiva ministrului agriculturii, Petre Daea, s-a stabilit, prin lege, ca data de 10 octombrie a fiecărui an să fie dedicată sărbătoririi “Zilei naționale a produselor agroalimentare românești”. Zi în care în fiecare municipiu reședință de județ, dar și în alte orașe ale țării să fie organizate expoziții cu vânzare de legume și fructe de sezon, precum și de produse tradiționale.

„Pe 10 octombrie, când se sărbătorește pentru prima oară “Ziua națională a produselor agroalimentare românești”, vom organiza în fiecare capitală de județ și în orașele importante spații de comercializare a produselor tradiționale. Astfel, oamenii pot să vadă ce s-a produs până la această dată. Dorim să cream și o piață de desfacere, pentru că trebuie să consumăm aceste produse care sunt foarte valoroase. Iată că prin aceste mijloace de promovare și realizare a acestor spații de vânzare credem noi că dăm o mână de ajutor producătorilor să promoveze produsele tradiționale pe care noi le-am autorizat și care sunt foarte multe și foarte bune”, a spus ministrul Petre Daea.

Conform legii, Ministerul Agriculturii a dispus o serie de măsuri care trebuie aplicate la nivelul fiecărui județ privind organizarea de expoziții cu vânzare de legume și fructe, de produse alimentare obținute din procesarea prin metode tradiționale a legumelor, fructelor și a materiilor prime de origine animală.

Ieri, cu prilejul sărbătoririi “Zilei naționale a produselor agroalimentare românești”, în municipiul Alexandria, precum și în municipiul Roșiorii de Vede și în orașul Zimnicea gospodinele au avut posibilitatea de a se aproviziona din belșug cu toate produsele specifice toamnei pentru consumul curent și pentru a-și pregăti rezervele din cămări pentru sezonul rece. Tarabele din piețe au fost aprovizionate din belșug cu vinete, roșii, ardei kapia și gogoșari, castraveți, gogonele, țelină, varză, morcovi, verdețuri de sezon, cu fructe specifice toamnei, cu produse apicole.

Au lipsit produsele alimentare tradiționale obținute din materii prime de origine vegetală și animală, un capitol la care fermierii din Teleorman sunt în coada clasamentului întocmit la nivel național.

George ZAVERA