Ziua Mondială a Teatrului, sărbătorită la Palatul Copiilor din Alexandria

Din anul 1962, “Ziua Mondială a Teatrului” este marcată pe data de 27 martie, iar la iniţiativa UNESCO, la nivelul Instituţiilor Naţionale de Teatru, în această zi au avut loc diverse manifestări şi reprezentaţii prin care oamenii să înţeleagă mai bine care este importanţa actului de cultură în viaţa cotidiană plină de responsabilităţi.
Ziua mondială a teatrului devine mult mai importantă prin transmiterea mesajului internaţional, de către o personalitate marcantă a teatrului.
În anul 1962, primul mesaj a fost rostit de dramaturgul francez Jean Cocteau. Iar în 2013, pentru a rosti acest mesaj, a fost desemnat dramaturgul şi regizorul italian, laureat al premiului Nobel pentru literatură, Dario Fo.
La numai o zi diferenţă, “Ziua mondială a Teatrului”, a fost serbată şi de copiii de la Palatul Copiilor din Alexandria, din cadrul cercului de teatru, îndrumaţi de profesor Mihaela Dobre.
Programul pregătit de aceştia, a cuprins mai întâi momentele prin care elevi de clasa a X-a şi a XI-a au rostit mesajele dramaturgului Dario Fo şi actorul Ion Caramitru în calitate de preşedinte UNITER, cu privire la importanţa acestei zile.
În ceea ce priveşte spectacolul oferit de copiii cercului de teatru, acesta s-a desfăşurat într-un spaţiu special amenajat, cu decoruri şi grafică, de care s-a ocupat profesorul de arte plastice Cristina Purcărea.
Spectacolul s-a intitulat sugestiv “Întâlnirea cu regele teatru”, şi a fost alcătuit din mai multe momente. Este vorba despre Monologul Lizucăi din “Dumbrava minunată” de Mihail Sadoveanu, interpretat de Costina Toma elevă în clasa a III-a A; Sceneta “Astenie de Primăvară”, interpretată de elevi din clasa a V-a şi a VII-a; Dramatizarea “Basmul chinezesc”, care a fost interpretată de elevi de clasa a II-a şi a IV-a şi comedia “O noapte furtunoasă” de I.L.- Caragiale, interpretată de elevii de clasa a IX-a şi a XI-a.
În urma prestaţiei, copiii au fost premiaţi cu diplome de merit.

Mirel MANAFU