Zilei Internaționale a Sindromului Down i se acordă o atenție deosebită în Europa

Ediției din acest an a Zilei Internaționale a Sindromului Down, marcată pe 21 martie, conform deciziei Națiunilor Unite, i se va acorda o atenție deosebită anul acesta.

Deoarece va avea loc în 2021, iar în limbaj medical Sindromul Down este cunoscut sub numele de trisomia 21, importanța acestei zile va crește. În acest sens, o comunitate de părinți de copii cu Sindrom Down din întreaga Europă s-au organizat sub denumirea “EUfortrisomy21”.

Datorită grupului de părinți care au inițiat pregătirile, 16 țări sunt deja reprezentate în acest proiect, conferind o dimensiune europeană Zilei Internaționale a Sindromului Down.

În România, inițiativa „EUfortrisomy21” este coordonată de Iulia Rus (Cluj-Napoca) și Radu Buțu (Târgu-Jiu), ambii părinți de copii cu Sindrom Down.

Participarea este individuală sau pe asociații, fiecare bucurându-se de susținerea unui europarlamentar din țara respectivă. Dintre cei 118 participanți, 51 sunt din România, iar dintre cele 23 de organizații reprezentate în proiect, 14 asociații sunt din țara noastră, printre ele numărându-se și Asociația „Dai o șansă” Alexandria, condusă de Elena Tănase. Europarlamentarul care reprezintă asociația din Alexandria este Maria Grapini.

Pe toți cei implicați în acest proiect îi leagă dorința de a face ca anul 2021 să fie un an dedicat persoanelor cu Sindrom Down, un an pentru a le onora și a le conferi locul ce li se cuvine în societatea europeană.

Pentru data de 21 martie, sunt propuse 3 proiecte pentru a marca momentul la nivel european: un proiect dedicat bucuriei, unul dedicat reflectării și un altul dedicat acțiunii.

Mai multe amănunte referitoare la aceste proiecte vor fi comunicate în decursul lunii februarie.

Cornelia RĂDULESCU