Week-end “de foc” în Teleorman

Potrivit informaţiilor de la ISU “A.D.Ghica” al jude’ului Teleorman, la sfârşitul săptămânii trecute, pompierii militari au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a şase incendii izbucnite la gospodăriile şi locuinţele unor cetăţeni din localităţile Gălăteni, Perii Broşteni, Poeni, Mavrodin, Salcia şi Scurtu Mare.
Minorul, chibriturile şi incendiul
Pompierii militari din cadrul Detaşamentului Videle au intervenit în ziua de 01 noiembrie2013, în jurul orelor 15.16, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în gospodăria Ioanei B., din comuna Scurtu Mare, la un depozit de furaje, flăcările ameninţând să se propage la casele de locuit din apropiere. Focul, ce se manifesta la aproximativ 4 t de furaje şi tulpini de floarea soarelui, a fost localizat şi lichidat cu ajutorul a două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, una aparţinând Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă al schelei de petrol Poeni, în aproximativ 30 de minute.
Valoarea bunurilor salvate a fost apreciată la suma de 50.000 de lei, iar cea a bunurilor distruse la cca. 1000 de lei. Se pare că acest incendiu a fost provocat de un minor, în vârstă de 10 ani, care s-a jucat cu chibriturile în apropierea depozitului de furaje. La această intervenţie nu au fost înregistrate victime.
O bovină şi doi porci au fost făcuţi scrum
La data de 02 noiembrie 2013, în jurul orelor 01.15, pe numărul unic de urgenţă 112, o persoană a solicitat intervenţia pompierilor militari din cadrul Detaşamentului Turnu Măgurele pentru stingerea unui incendiu izbucnit în gospodăria lui Gabriel N., din satul Băneasa, comuna Salcia.
Sosiţi la faţa locului cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, militarii au constatat că incendiul se manifesta violent la un adăpost de animale şi la un depozit de furaje, existând pericolul propagării flăcărilor la casele de locuit ale vecinilor.
Au ars ori au fost distruse de flăcări adăpostul de animale, pe o suprafaţă de cca. 60 mp, o bovină şi două animale mici (porci), precum şi aproximativ 100 de baloţi de fân, valoarea pagubelor fiind apreciată la suma de 15.000 de lei. Incendiul a fost localizat şi lichidat de pompieri după aproape o oră, fără ca flăcările să se propage la locuinţele învecinate, valoarea bunurilor salvate ridicându-se la suma de 50.000 de lei. Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu a reieşit faptul că evenimentul a fost provocat intenţionat de către o persoană necunoscută, cazul fiind preluat de către poliţie. La această intervenţie au participat şi membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Salcia, care au acţionat pentru localizarea incendiului până la sosirea pompierilor militari. Nu au fost înregistrate victime omeneşti.
Depozit de furaje cuprins de flăcări
Se pare că din cauza unei țigări aruncate la întâmplare de către o persoană necunoscută în seara zilei de 03 noiembrie 2013, a izbucnit un incendiu la depozitul de furaje din gospodăria lui Nicolae T., din comuna Mavrodin. Alertaţi pe numărul unic de urgenţă 112, în jurul orelor 19.07, pompierii militari alexăndreni s-au deplasat rapid la faţa locului cu trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă. Flăcările, ce se manifestau la cca. 15 t de lucernă, cu posibilitatea propagării la gospodăriile învecinate, au fost localizate şi lichidate după aproximativ trei ore, valoarea bunurilor salvate fiind apreciată la suma de 40.000 de lei. Pagubele înregistrate se ridică la suma de 5.000 de lei. La această intervenţie nu s-au înregistrat victime.
Fumatul în locuri nepermise pericol de incendiu
Pompierii militari din cadrul Detaşamentului Videle au intervenit în după-amiaza zilei de 03 noiembrie 2013, în jurul orelor 12.30, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în gospodăria Gheorghiţei N., din satul Preajba, comuna Poeni. Pentru localizarea şi lichidarea incendiului, ce se manifesta la aprox. 7 t de furaje, 2 t de lemne de foc şi cca. 10 m liniari de lemn, s-a acţionat în cooperare cu membrii Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă al schelei de petrol Poeni, care s-a deplasat la faţa locului cu o autospecială cu apă. Valoarea bunurilor salvate a fost apreciată la suma de 150.000 de lei, reprezentând locuinţele şi anexele învecinate, iar cea a pagubelor la cca. 2.500 de lei. Din primele cercetări, a reieşit faptul că acest eveniment s-a produs din cauza fumatului în locuri nepermise (în apropierea depozitului de furaje). Nu au fost victime.
Incendiul a fost produs de joaca unui minor cu chibriturile
În după-amiaza aceleiaşi zile, minorul M.M., de 5 ani, se pare că s-a jucat cu chibriturile în apropierea depozitului de furaje din gospodăria lui Ion M., comuna Olteni, sat Perii Broşteni, generând astfel un incendiu.
Solicitaţi să intervină, pe numărul unic de urgenţă 112, în jurul orelor 13.32, pompierii militari roşioreni s-au deplasat imediat la faţa locului cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. Flăcările au distrus depozitul de furaje ce conţinea aproximativ 45 t de paie şi lucernă, valoarea pagubelor fiind apreciată la suma de 4.500 de lei. Pompierii militari au reuşit să localizeze şi să lichideze incendiul în mai puţin de o oră, fără ca focul să se propage şi la alte anexe gospodăreşti din apropiere, valoarea bunurilor salvate ridicându-se la suma de 10.000 de lei. La această intervenţie au participat şi membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Olteni, cu autospeciala din dotare.
Un alt depozit de furaje a fost cuprins de flăcări
Depozitul de furaje din gospodăria lui Ion R., din comuna Gălăteni, sat Grădişteanca, a fost cuprins de flăcări la data de 04 noiembrie 2013, în jurul orelor 02.10. Alertaţi de acest eveniment pe numărul unic de urgenţă 112, pompierii militari din cadrul Detaşamentului Videle s-au deplasat în cel mai scurt timp la faţa locului cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. Flăcările, ce se manifestau violent la aproape 10 t de furaje, cu posibilitatea propagării acestora la locuinţa şi anexele gospodăreşti din apropiere, au fost localizate şi lichidate de pompierii militari după aproximativ o oră şi jumătate, fiind salvate bunuri materiale de peste 80.000 de lei. Pagubele înregistrate se ridică la suma de 3.000 de lei. Din primele cercetări efectuate de pompieri, cauza probabilă a acestui incendiu pare a fi folosirea intenţionată a sursei de aprindere de către o persoană necunoscută, motiv pentru care acest caz a intrat în atenţia poliţiei. Nu au fost înregistrate victime.

M.M.