Vulcanizările nu mai fac față! Șoferii prinși fără cauciucuri de iarnă sunt amendați

Șoferii care circulă pe șesele acoperite cu gheață, zăpadă sau polei sunt obligați să aibă autovehiculele echipate cu anvelope de iarnă.

De câteva zile, angajaţii vulcanizărilor transpiră la greu. Nu din cauza temperaturilor, ci a valului de şoferi care vor să-şi monteze anvelopele de iarnă. Service-urile abia dacă au făcut faţă valului de clienţi.

Pentru o mai bună aderenţă pe suprafaţă acoperită de gheaţă sau zăpadă, specialiştii recomandă montarea de anvelope noi. Acolo unde nu este posibil acest lucru, anvelopele second-hand trebuie să îndeplinească anumite condiţii.

Echiparea totală a maşinii pentru iarnă, adică anvelope, antigel şi lanţuri noi costă, în cea mai ieftină variantă între 700-800 de lei, dar poate ajunge şi la 2000 lei pentru autoturismele de lux. Teleormănenii fără prea mare dare de mână au şi varianta anvelopelor second-hand. Cauciucuri la mâna a doua se găsesc la majoritatea vulcanizărilor din oraş. Preţul anvelopelor second-hand variază în funcţie de uzură între 80 de lei şi 150 de lei.

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii atunci când se circulă pe un drum acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei.

Obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice.

Astfel, şoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă doar când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică.

Potrivit legislaţiei, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile: ” MS”,” M+S”,” M.S.”sau ” M&S”, fără a fi incluse în această categorie anvelopele marcate numai ” all seasons”.

C. DUMITRACHE