Viitura a afectat stabilitatea podului de peste râul Vedea

Podul de peste râul Vedea este în pericol. Acesta a fost serios afectat de viiturile din ultimele zile, iar autorităţile trebuie să înceapă de urgenţă lucrările de reparaţii şi consolidare pentru a evita o tragedie.
50 de milioane de lei. Aceasta este valoarea banilor pe care Guvernul României îi va acorda judeţului Teleorman în viitoarea şedinţă. Aceşti bani sunt destinaţi lucrărilor de îndiguire şi regularizare pe râurile Teleorman, Vedea şi Pârâul Câinelui, dar şi pentru consolidarea podului de peste râul Vedea de la intrare din Alexandria.
Guvernul va aloca bani pentru construirea unui dig care să protejeze judeţul Teleorman de alte inundaţii. Construcţia va fi finalizată până în luna august.
”România are nevoie de soluţii pe termen lung pentru prevenirea inundaţiilor”, a afirmat premierul Victor Ponta ieri, la Alexandria, în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman. Premierul Ponta a participat la această şedinţă imediat după ce a vizitat localitatea teleormăneană Beiu, acolo unde mai multe gospodării şi terenuri agricole au fost afectate de inundaţiile generate de ploile abundente din ultimele zile.
”Important este ca dincolo de ajutorul pe care îl dăm azi, mâine, poimâine, celor care au nevoie, să găsim soluţii pe termen lung. Vom aloca toate sumele necesare pentru a se face regularizarea. Important este să vă gândiţi cum o facem ca să nu ducem problema de pe o parte pe alta. De fiecare dată când apar probleme ce le putem preveni, prevenim, ce nu putem preveni, reparăm, dar să reparăm pe termen mediu şi lung”, a spus Victor Ponta.
Reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române au prezentat, în cadrul şedinţei CJSU Teleorman, propuneri privind executarea unor îndiguiri şi sistematizări în zonele afectate de inundaţiile din ultimele zile. Este vorba de un dig în lungime de 7,5 kilometri pe râul Teleorman, în zona satului Beiu, un dig de 7 kilometri pe râul Vedea, în zona satului Icoana, precum şi de nişte acumulări nepermanente care să preia surplusul de apă de pe pârâul Câinelui, în zona satului Baldovineşti şi a comunei Vârtoapele.
Costul total al celor trei amenajări a fost estimat la peste 50 de milioane de lei, bani care ar urma să fie asiguraţi de la bugetul de stat.
Cu acest prilej, premierul le-a cerut totodată reprezentanţilor de la Apele române să respecte termenul stabilit pentru încheierea lucrărilor de regularizare a râurilor din Teleorman, respectiv luna august a acestui an.
În acelaşi timp, şeful Guvernului a asigurat că vor fi alocate şi materiale de construcţie pentru repararea caselor inundate.
La şedinţa Comandamentului de Urgenţă a participat şi vicepremierul, Liviu Dragnea. Acesta a dat asigurări că riscurile au trecut şi că apa este în scădere. Cu toate acestea, a cerut prefectului judeţului Teleorman, Carmen Dan să supravegheze în continuare situaţia din judeţ.
Acesta a anunţat şi pagubele provocate de viitură la podul de pe drumul E70 de la intrarea în Alexandria, precizând că a discutat deja cu CNADNR privind expertiza şi repararea acestuia.
”Din păcate, este foarte serios afectat şi podul de peste Râul Vedea de pe Drumul European 70. Am avut o discuţie cu CNADNR pentru a face o analiză rapidă. Podul este în pericol foarte mare”, a spus Dragnea.
Mesajul său a fost susţinut şi de premierul Ponta care le-a trasat celor de la CNADNR sarcini clare.
”Cei de la CNADNR trebuie să găsească o soluţie de durată în legătură cu podul. Chiar dacă va fi o perioadă mai dificilă din punct de vedere rutier, podul trebuie făcut ca la carte. Dacă îl tot peticim, iar la anul este la fel, nu are nici un rost”, a completat Ponta.
Vicepremierul Liviu Dragnea a cerut autorităţilor judeţene să rămână mobilizate. Mai mult decât atât, acesta a dorit ca la operaţiunea de evaluare a pagubelor produse de inundaţii să nu fie trimişi funcţionari care nu vor să îşi ”murdărească pantofii” sau nu au răbdare să discute cu localnicii.

C. DUMITRACHE

Despre autor