Videoconferință cu inspectoratele școlare județene

Ieri, 5 octombrie, la sediul ISJ Teleorman a avut loc o videoconferință organizată de Ministerul Educației cu toate inspectoratele școlare județene din țară, în cadrul căreia au fost aduse în discuție teme precum: Legea Educației Naționale, Legea manualului școlar, Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), manuale și auxiliare școlare, Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIR).

În deschiderea videoconferinței, Liviu Pop a subliniat importanța realizării, ”din 30 în 30 de zile”, a unei astfel de întrevederi și a vorbit despre una dintre problemele actuale ale sistemului de învățământ, și anume manualele de clasa a V-a, ministrul precizând că ”astăzi (n.r. ieri, 5 octombrie) s-a semnat acordul pentru manualul de matematică de clasa a V-a”, ceea ce înseamnă că într-o săptămână acestea pot fi comandate. În schimb, manualul de Religie a cultului ortodox a fost contestat.

Ministrul Educației a ținut să facă precizarea că din echipa de evaluare a manualelor școlare vor face parte membrii ai Academiei Române.

Liviu Pop a anunțat că în perioada următoare vor avea loc dezbateri pe două teme, manualul unic și existența în format electronic sau pe hârtie a manualului școlar, exprimându-și speranța ca ”anul școlar viitor să nu mai existe problema existenței manualelor școlare și auxiliarelor”.

De asemenea, Liviu Pop a amintit și de Biblioteca Școlară Virtuală în cadrul căreia, pe lângă manualele școlare avizate ce pot accesate de elevi și profesori, vor putea fi consultate auxiliarele școlare și mijloacele de învățare.

Nu în ultimul rând, Liviu Pop a menționat că auxiliarele trebuie selectate de către cadrele didactice din lista aprobată de MEN.

Un alt subiect adus în discuție de Liviu Pop a fost cel legat de programa școlară foarte încărcată: ”Ca profesor de matematică, vă spun că e prea încărcată programa școlară, chiar și la matematică”, a spus ministrul Educației.

În cadrul videoconferinței Liviu Pop a făcut câteva precizări legate de proiectul noii Legi a Educației Naționale, care, potrivit celor declarate de ministru, până în septembrie 2018, va fi înaintat Parlamentului. Până atunci, ar trebui ”să identificăm minim 5 puncte tari ale acestei legi și minim 5 puncte slabe, pe care să le schimbăm urgent”, a mai spus ministrul Educației.

M. MEILĂ