Veste bună pentru fermieri! * Glifosatul a fost reautorizat pentru încă cinci ani!

Controversata problemă legată de interzicerea de către Comisia Europeană a utilizării glifosatului în combaterea buruienilor, începând cu data de 1 ianuarie 2018, a fost rezolvată, la Bruxeles fiind aprobată folosirea ierbicidelor din gama glifosat pentru o perioadă de încă cinci ani. Reamintim faptul că de mai bine de două luni asociațiile profesionale ale fermierilor din România și din alte țări membre ale Uniunii Europene au solicitat Comisiei Europene prelungirea autorizației de utilizare a glifosatului, însă solicitarea acestora nu a primit, de două ori consecutiv, avizul favorabil al Comisiei, unele din țările membre fiind împotriva reautorizării acestor substanțe chimice de combatere a buruienilor

Autorizarea glifosatului a fost reînnoită pentru încă 5 ani, după cum anunță Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România. Autorizarea de folosire a glifosatului a primit votul statelor membre ale Uniunii Europene în ședința de luni, 27 noiembrie, când s-a decis prelungirea cu încă cinci ani a autorizației pentru această substanță activă esențială în lucrările de erbicidare a culturilor agricole. Votul care a cântărit cel mai mult în luarea acestei decizii a fost cel al Germaniei, care, într-un final, s-a exprimat pentru reautorizarea glifosatului! Berlinul a depășit iată rezistența Franței și Italiei, care au votat împotrivă.

Votul pentru reînnoirea autorizației de utilizare a glifosatului s-a dat în timp ce peste 30 de activiști “Stop Glifosat” îi cereau președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, să nu reînnoiască autorizația de folosire a glifosatului în agricultură.

Pe piața din România există două formule ale glifosatului, ca acid și ca sare de isopropilamină. Cele mai cunoscute produse comerciale, utilizate de către fermieri pentru ierbicidarea culturilor agricole, sunt: Roundup, Glifocid Total, Gallup 360, Glifotim, Leone, Boom Efekt, Clinic 360 și Glyphogan 480.

Conform conducerii Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România, pentru reînnoirea autorizației de folosire a glifosatului alături de România au votat țări precum Bulgaria, Cehia, Danemarca,Germania, Ungaria,Polonia, Marea Britanie și Olanda. Portugalia s-a abținut, iar împotriva reautorizării glifosatului s-au pronunțat Belgia, Grecia, Italia, Franța, Austria,Cipru și Malta.

George ZAVERA