Verdict dat de Comisia Europeană – Subvenţiile europene nu pot fi condiţionate de datoriile pe care fermierii le au la bugetul de stat

Comisia Europeană pentru Agricultură a atenţionat, în urmă cu ceva vreme, Guvernul României că nu este legal să pună drept condiţie de eligibilitate acordarea subvenţiilor europene pentru agricultori pe o procedură care ţine de legislaţia naţională. Atenţionarea vine în urma unei sesizări adresată Comisiei Europene de către o asociaţie de crescători de animale, care a reclamat faptul că nu mai primeşte subvenţii europene întrucât ar avea datorii la bugetul de stat. Cum România nu a dat încă un răspuns, riscă o procedură de infracţiune la nivel european pentru încălcarea legislaţiei europene, anunţul în acest sens fiind făcut de către comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.

“Comisia Europeană a răspuns României, deci şi acestei asociaţii de producători, în scrisoarea trimisă autorităţilor din România atenţionând că nu este legal din punctul de vedere al legislaţiei europene să condiţionezi, să stabileşti drept criteriu de eligibilitate acordarea unui drept din fonduri europene de aceste lucruri care prevăd procedură de legislaţie naţională. Şi a cerut două lucruri: să elimine din legislaţia naţională orice act care face această legătură – şi din câte ştiu Ministerul Agriculturii a retras acel ordin al ministrului, care era la baza acestei proceduri – şi a cerut, în acelaşi timp, ca Guvernul să găsească o soluţie prin care agricultorilor să le fie rambursaţi banii care li s-au luat, să-i primească înapoi. Şi aici Comisia Europeană, în continuare, aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor române, în ce fel rezolvă problema aceasta de a returna agricultorilor banii care le-au fost luaţi pe nedrept, iar, dacă în următoarea perioadă nu primim răspunsul, România riscă o procedură de infracţiune la nivel european tocmai pentru că este o legislaţie încălcată”, a explicat Dacian Cioloş.
Comisarul european a spus că procedura de sancţionare ar putea fi declanşată în următoarele luni, dacă Guvernul României nu trimite un răspuns Comisiei Europene la această solicitare. El a precizat că statul român poate avea o procedură internă prin care să reţină din drepturile financiare publice pe care le agricultorul le primeşte ca şi compensaţii pentru anumite datorii, însă nu poate împiedica producătorul respectiv să primească nişte drepturi pe care le are prin legislaţia europeană.
Dacian Coloş a spus că, dacă Guvernul României nu se va conforma, Comisia Europeană va trebui să-l oblige să rezolve această problemă, ajungându-se până la penalizări sub formă de amenzi, pe care Guvernul trebuie să le plătească.

George ZAVERA