Nemulţumiţi de preţurile foarte mici care li se oferă la producţia de grâu, rapiţă şi floarea soarelui de către companiile internaţionale care operează pe piaţa cerealelor din România, dar şi de lipsa unei politici guvernamentale reale de apărare a intereselor agricultorilor din ţara noastră, peste 30 de fermieri din Teleorman s-au întrunit ieri la Alexandria, pentru a discuta şi găsi împreună soluţiile cele mai potrivite prin care să contracareze bătaia de joc la care sunt supuşi în acest an, aşa cum de fapt s-a întâmplat şi în anii trecuţi. Întâlnirea a avut loc la Complexul turistic Riviera, aparţinând omului de afaceri Florică Mara.
A fost dat exemplul marilor traderi de cereale care operează în România, între care şi Cargil, Bunge, Ameropa, Expur, companii care oferă fermierilor români preţuri foarte mici la grâu, de numai 0,6 lei/ kilogram, şi la floarea soarelui, de doar 1,1 lei pe kilogram, produse pe care apoi le exportă cu un adaos foarte mic. Astfel, statul român încasează mult mai puţini bani drept impozite şi TVA, în timp ce marile concerne vând grâul pe terţe pieţe la preţuri duble sau triple faţă de cele oferite producătorilor români, iar profitul merge în ţările de origine ale companiilor respective. În timp ce profiturile uriaşe se duc în altă parte, Guvernul se vaită că n-are bani pentru medicamente, pentru şcoli şi pentru investiţii. Şi pentru că multinaţionalele nu sunt învăţate să lucreze în pagubă, vapoarele care transportă grâul se întorc în ţară cu uree, pe care o vând la preţ bun, sabotând industria autohtonă de profil. În nici-o ţară normală aceşti comercianţi nu şi-ar putea face de cap într-un asemenea hal. Numai în România se poate, pentru că au fost ajutaţi şi susţinuţi de toate guvernele trecute şi se pare că şi de cel actual.
Fermierii mai cred că, sub ochii îngăduitori ai reprezentanţilor Guvernului, unele din companiile transnaţionale care fac negoţ cu cerealele în România au ajuns la înţelegeri între ele, toate oferind producătorilor agricoli aceleaşi preţuri derizorii, ceea ce înseamnă o încălcare grosolană a regulilor economiei de piaţă, a legii monopolului şi a concurenţei loiale.
“Ce aşteaptă domnii guvernanţi, să ajungem la capătul răbdării şi să ne facem singuri dreptate !”, s-au întrebat unii dintre participanţii la întrunire.
Făcând un calcul foarte simplu, aflat la îndemâna fiecărui fermier, Piero Francisci – patronul IRAGRI ITAL Grup SRL Merişani, a scos în evidenţă faptul că numai prin diferenţa de preţ obţinută la floarea soarelui, de exemplu, la o singură tonă de seminţe comercializată marii traderi de cereale câştigând cinci-şase milioane de lei vechi. La această dată, grâul pentru care oferă fermierilor doar 0,6 lei pe kilogram îl vând în afara ţării, în Egipt, de exemplu, cu 1,0- 1,1 lei kilogramul, iar la floarea soarelui aceştia au contracte de export la preţul de 2,0 – 2,2 lei kilogramul, în timp ce producătorilor agricoli le oferă 1,1 lei pe kilogram. Companiile internaţionale care se ocupă de tranzacţiile de cereale profită de faptul că România are exces de materie primă în raport cu consumul intern, de lipsa spaţiilor de depozitare şi a numărului mic de unităţi de procesare, forţând astfel mâna fermierilor de a-şi vinde producţia la preţuri foarte mici. În multe cazuri, grâul care pleacă din România este stocat pe vapoarele ancorate în largul Mării Negre, este procesat şi se reîntoarce transformat în biscuiţi ! Este mai mult decât o bătaie de joc la adresa fermierilor români. Ceea ce i-a determinat pe unii dintre participanţi să spună că decât să umfle conturile companiile transnaţionale, mai bine ar fi să vândă grâul la un asemenea preţ crescătorilor de animale autohtoni, să îl folosească în furajare, ca măcar acesta să fie de folos României.
O lovitură dată producătorilor agricoli este şi preţul de referinţă la grâu, stabilit din birou de către Consiliul Judeţean, la nivelul de 0,85 lei/kilogram. Din păcate, acest preţ îi dezavantajează pe fermieri, deoarece impozitul pe venit şi TVA-ul se calculează la acest preţ, în timp ce grâul se vinde în realitate cu 0,20 – 0,25 lei mai puţin, ceea ce este o adevărată calamitate, de data asta guvernamentală.
De aici, şi nevoia de asociere a producătorilor agricoli, pentru că doar împreună pot să-şi apere interesele în faţa celor care le spoliază veniturile, aducându-i, cum se spune, la sapă de lemn. Nu trebuie uitat niciodată expresia populară românească şi anume că „Unirea face puterea !”
Mult mai tranşant, Florică Mara, care de fapt este iniţiatorul întrunirilor cu fermierii teleormăneni, a reiterat faptul că, mai mult ca oricând, producătorii agricoli teleormăneni trebuie să dea dovadă de unitate, să nu cedeze sub nici-un motiv la presiunile ce se fac asupra lor pentru a-şi vinde grâul, rapiţa, floarea soarelui la preţuri de nimic.
Cuvântul de ordine a fost “Nu vindeţi !” În acest sens au fost invocate acţiunile producătorilor de lapte olandezi şi francezi, care au aruncat laptele la canal sau l-au vărsat pe rigolele autostrăzilor, şi al americanilor, care au aruncat în Ocean sute de mii de tone de grâu, pentru a menţine preţurile la un nivel acceptabil pentru ei. De aceea, fermierii au hotărât ca, sub nici un motiv, floarea soarelui să nu fie vândută la un preţ mai mic de 1,65 lei kilogramul.
Vinovaţi de o asemenea situaţie sunt şi guvernanţii români, care nu iau nici un fel de atitudine faţă de politica de spoliere a fermierilor de către companiile internaţionale de comerţ cu cereale. Cea mai bună dovadă în acest sens este că Portul Constanţa este dirijat politic şi nimic nu iese şi nu intră din Port fără aprobare.
Politica nerealistă a Guvernului în ceea ce priveşte sprijinul pe care trebuie să-l acorde producătorilor agricoli şi birocraţia se numără şi ele printre cauzele care îi afectează grav pe fermieri. Foarte multe din proiectele depuse de către fermieri pentru dezvoltarea exploataţiilor agricole, îndeosebi pentru procurarea de utilaje şi tractoare, pentru construcţia ori modernizarea unor capacităţi de stocare şi păstrare a recoltei sau de procesare, deşi îndeplinesc condiţiile de eligibilitate, nu au fost trecute la finanţare. După ce au făcut cheltuieli imense pentru întocmirea unor astfel de proiecte, fermierii se văd nevoiţi să constate că au rămas doar cu datoriile la bănci ! Şi asta pentru că proiectele au fost ţinute un an de zile în sertar, iar acum, când se pune problema plăţilor, fermierii rămân la mâna funcţionarilor incompetenţi, ceea ce îi revoltă pe fermieri şi îi descurajează să mai acceseze fonduri europene.
“Dracul se mai duce să ia fonduri europene, s-o facă ei, ăştia de la Guvern, care ne prostesc toată ziua pe televizor şi inclusiv preşedintele ţării şi premierul, care ne spun cât de necesară e accesarea acestor fonduri ! Dar ştiu ei cât timp, câţi nervi şi câţi bani ne mănâncă asta ? Şi cu ce ne alegem ? Doar cu datoriile de la bănci”, spunea revoltat unul dintre fermierii de frunte ai judeţului, care a mai adăugat că tot ceea ce a făcut până acum a făcut din patriotism şi din credinţa că trebuie să facă ceva pentru el şi pentru cei în mijlocul cărora trăieşte. Acesta a mai spus că este în pragul unei decizii pe care n-ar fi luat-o niciodată, dacă lucrurile ar fi mers cât de cât normal, şi anume de a vinde tot şi de a pleca în altă ţară.
Problemele cu care se confruntă i-au determinat pe participanţi să decidă ca o delegaţie a fermierilor teleormăneni să facă o deplasare la Bucureşti şi să ceară să fie primită atât de către ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, dar mai ales de către vicepremierul Liviu Dragnea, care cunoaşte foarte bine situaţia din Teleorman şi la care speră că vor găsi înţelegerea şi sprijinul necesar, demnitarul demonstrând astfel că nu i-a uitat şi că e conştient că atunci când se va întoarce printre ei va putea să îi privească în ochi, cu curajul omului care şi-a făcut datoria.
Fermierii prezenţi la întâlnirea de la Alexandria au hotărât înfiinţarea Cooperativei agricole “Viitorul Agricol – Sud, cu sediul în Alexandria, având ca membri fondatori un număr de 20 de societăţi agricole cu profil cerealier, care exploatează împreună peste 23.000 hectare de teren arabil. A fost ales Consiliul de administraţie, format din şapte membri, care a stabilit şi primele acţiuni de pus în practică în avantajul membrilor Cooperativei. Şi anume : aprovizionarea în comun, pe bază de licitaţie, a seminţelor, fungicidelor şi îngrăşămintelor chimice necesare; asigurarea culturilor agricole să se facă pe bază de licitaţie, urmărindu-se ca preţurile de aprovizionare ale input-urilor şi tarifele pentru asigurarea culturilor să fie mai mici cu 35-50 la sută. Se va avea în vedere înfiinţarea unor unităţi de producţie şi de deservire în agricultură care să aparţină cooperativei şi care să aducă venituri membrilor acesteia. Ar putea fi un complex de creştere a porcilor, un service pentru tractoare şi maşini agricole, decizia urmând a fi luată de către conducerile unităţilor membre ale acestei cooperative.
În fruntea noii cooperative, care se alătură celorlalte trei cooperative existente în judeţ, va fi adus un specialist capabil, care să asigure buna funcţionare a acesteia, dar şi un portofoliu de bune relaţii cu membrii cooperativei, cu fermieri şi entităţi de aceeaşi factură din alte judeţe, precum şi cu Ministerul Agriculturii.
Fermierii participanţi, deveniţi membri ai acestei cooperative, au decis să se întâlnească din nou, în data de 9 august 2013, orele 10,00, în aceeaşi locaţie – Complexul Turistic Riviera –înainte de începerea recoltării la floarea soarelui, pentru a decide strategia cea mai potrivită pentru obţinerea unui preţ rezonabil (1,65 lei/kg ) şi alte măsuri necesare în actualul context. La această întâlnire pot participa toţi fermierii interesaţi, care, din diverse motive, nu au putut participa la întâlnirile anterioare, inclusiv membrii ai celorlalte cooperative din judeţ, în calitate de invitaţi, pentru a împărtăşi din experienţa lor.

George ZAVERA

Despre autor