Unde începe cerșetoria, se sfârșește copilăria

Pe stradă întâlnim la tot pasul persoane care cerșesc. De la minori și până la bătrâni, toți impresionează cu povestea pe care o poartă nu doar în suflet sau în minte, ci se vede și pe fața lor. Mulți trecători se opresc și le dau bani din milă, alții îi trimit la muncă, iar majoritatea nici măcar nu-i observă.
Din păcate, de cele mai multe ori, banii ”câștigați” după cele câteva ore de ”muncă” sunt cheltuiți pe țigări și alcool sau ajung în buzunarele traficanților de persoane.
Fenomenul cerșetoriei a luat amploare și în județul Teleorman. Îngrijorător este faptul că se manifestă într-o formă mai gravă: adulţii folosesc copiii pentru a apela la mila publică.
Pentru a stopa aceste practici, în ultimele zile au fost desfășurate mai multe acțiuni pentru depistarea, identificarea şi sancţionarea persoanelor care se îndeletnicesc cu cerşetoria.
La această acțiune au participat angajații Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, poliţiștii locali Alexăndreni şi cei de la Serviciul de protecţie socială din cadrul Primăriei Alexandria.
Inspectorii au descoperit faptul că, preponderent, cerşetoria este practicată în zonele aglomerate din centrul municipiului şi în staţiile de autobuz, de către femei din Poroschia, Vităneşti, Furculeşti, Orbeasca şi Lăceni care au cu ele copii de vârstă foarte fragedă.
Într-o singură zi, au fost depistaţi 3 cerşetori adulţi, care au fost sancţionaţi contravenţional cu câte 100 de lei şi 3 cerşetori minori, ai căror părinţi au fost invitaţi la posturile de poliţie din raza de domiciliu şi avertizaţi pentru nesupravegherea copiilor.
Potrivit mai multor investigații jurnalistice, un cerșetor poate câștiga și peste 5.000 de lei pe lună. O parte dintre acești bani ajung la crima organizată.
Potrivit legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, părinţii sau reprezentanţii legali au obligaţia de a supraveghea copilul şi de a lua toate măsurile împotriva înlesnirii sau practicării cerşetoriei de către copil, încălcarea acestei obligaţii atrăgând răspunderea contravenţională şi sancţionarea cu amendă de la 2.500 la 5.000 lei.
Pedepsele sunt mai aspre în cazul îndemnării ori înlesnirii practicării cerşetoriei de către un minor sau tragerea de foloase de pe urma practicării cerşetoriei de către un minor (închisoare de la 1 la 3 ani), precum şi în cazul recrutării ori constrângerii unui minor la cerşetorie (închisoare de la 1 la 5 ani). Dacă fapta este săvârşită de părintele sau reprezentantul legal al minorului, pedeapsa cu închisoarea urcă de la 2 până la 5 sau 7 ani şi interzicerea unor drepturi. Părintele sau a reprezentantul legal al unui copil care se foloseşte de acesta pentru a apela în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor financiar sau material, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
Acținile pentru depistarea cerșetorilor vor continua și zilele următoare. Vizate sunt în special persoanele minore.

C. DUMITRACHE

Despre autor