Una din cauzele lipsei medicamentelor din farmaciile spitalelor

Compania producătoare de dispozitive medicale Stryker va plăti 13,2 milioane de dolari pentru a rezolva acuzaţii civile potrivit cărora ar fi mituit medici şi oficiali guvernamentali pentru a câştiga proiecte în 5 ţări, între care şi România, conform Comisiei americane pentru Securitate şi schimb (SEC).
Amenda de peste 13 milioane de dolari a fost fixată de SEC pentru că cei de la Stryker au încercat să ascundă 2,3 milioane de dolari daţi ca mită în Argentina, Grecia, Mexic, Polonia şi România, obţinând astfel un profit consistent.
Plăţile au fost efectuate în perioada 2003-2008 şi au avut drept scop păstrarea capacităţii firmei de a-şi vinde produsele către spitalele publice din ţările respective.
Potrivit raportului SEC subsidiara Stryker din România, Stryker Romania SRL a efectuat 192 de plăţi „improprii” către oficiali români, în valoare de circa 500.000 dolari, compania obţinând în schimb contracte la spitalele publice din România.
Şi aşa ne-am trezit cu zeci de utilaje scumpe zăcând prin spitale, fie din lipsa personalului calificat, fie pentru că nu se contractaseră şi anumite materiale şi componente auxiliare. Iar în timp ce utilaje de milioane de euro zac nefolosite, nu se mai găsesc medicamente în farmaciile spitalelor şi nici materiale sanitare, bolnavii trebuind să vină cu ele de acasă.

C.O.