Un pieton a murit, iar altul a fost accidentat

Faptul că pietonii circulă haotic nu mai este o noutate pentru nimeni. Dacă în ţară pietonii mor nevinovaţi pe trecerile de pietoni, în Teleorman aceştia mor din vina lor şi asta pentru că traversează strada pe unde îi taie capul fără să se asigure.
În ultimele ore, o persoană a decedat, iar alta a fost rănită uşor în urma a două accidente rutiere înregistrate pe fondul traversării prin loc nepermis.
În prima situaţie, Ş. Iulian de 36 de ani în timp ce conducea un autoturism pe DJ 504, pe raza comunei Tătărăştii de Jos l-a accidentat pe P. Ioan de 63 de ani din comuna Tătărăştii de Jos, judeţul Teleorman care a traversat strada prin loc nepermis şi fără să se asigure.
În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală gravă a lui P. Ioan care a decedat ulterior, dar şi vătămarea corporală uşoară a pasagerului din locul din dreapta al autoturismului P. Aurel care a fost transportat la Spitalul Judeţean din Alexandria în vederea acordării de îngrijiri medicale.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
Câteva ore mai târziu, B. Marian în timp ce conducea un autoturism, la intersecţia străzii Alexandru Ghica cu strada Viitorului din municipiul Alexandria a accidentat-o uşor pe G. Sofiţa care se angajase să traverseze strada prin loc nepermis şi fără să se asigure.
Nu este de mirare că tot mai mulţi pietoni cad victime ale accidentelor rutiere în condiţiile în care îşi pun zilnic viaţa în pericol atunci când traversează strada prin locuri nepermise şi se aşteaptă ca şoferii să le acorde prioritate.
Mulţi dintre pietoni nu realizează faptul că autoturismele nu se opresc instantaneu în momentul în care ai apăsat frâna. În aceste condiţii nu este de mirare faptul că tot mai mulţi pietoni cad victime ale accidentelor rutiere.
În ciuda tragediilor produse în ultimul timp pe şoselele din judeţ, pietonii teleormăneni nu se învaţă minte şi traversează în continuare hotic. Nepăsare. Acesta este cuvântul care îi caracterizează pe cei mai mulţi dintre pietonii care se aventurează în trafic fără ca măcar să se asigure.
Mai mult decât atât, după ce că traversează neregulamentar, în momentul în care sunt “mustraţi” de conducătorii auto, pietonii se comportă ca şi cum strada le aparţine, se solidarizează unul cu celălalt şi adresează cuvinte jignitoare şoferului. Puţini dintre pietonii indisciplinaţi conştientizează riscuril ela care se expun. Nerespectarea normelor rutiere de către pietoni este în continuare printre principalele cauze generatoare de accidente rutiere. În urmă cu un an, poliţiştii teleormăneni au lansat o campanie de conştientizare a riscului la care se supun pietonii care traversează strada prin locuri nepermise. Se pare că această campanie nu a dat foarte multe roade şi poate ar fi cazul ca oamenii legii să repete acţiunea de informare şi sensibilizare a opiniei publice.
N-ar fi rău ca din când în când oamenii legii să renunţe la “boscheţii” în care stau ascunşi pentru a-i prinde pe şoferii care depăşesc viteza legală şi să iasă pe stradă să-i disciplineze şi pe pietonii care nu respectă nici cele mai elementare reguli de circulaţie rutieră.

Claudiu DUMITRACHE