Un pesedist despre politici

Pe măsură ce se apropie alegerile europarlamentare majoritatea formațiunilor politice și a politicienilor se arată tot mai încrezători în propriile forțe și în destinul lor politic european. Și chiar dacă din familia politică a socialiștilor europeni apar deja voci care cer excluderea PSD-ului din familia socialiștilor, în țară există parlamentari social-democrați care clamează europenismul PSD-ului. Unul dintre aceștia este și deputatul Valentin Boboc, aflat la cel de-al doilea mandat consecuriv, care apreciază că PSD-ul, cel mai mare partid din România, va câștiga alegerile din 26 mai 2019 pentru Parlamentul European. Astfel, deputatul Valentin Boboc afirmă că social-democrații vor obține 60 de procente în județul Teleorman, considerat ca județ ”roșu”, iar la nivel national PSD-ul va obține 45 %.

Vorbind și despre prea multele Ordonanțe de Urgență pe care le dă Guvernul Vasilicăi Viorica Dăncilă, despre care deputatul Valentin Boboc afirmă că după aceea trec și prin Parlament, unde mai pot primi îmbunătățiri sau amendamente, deputatul susține că totul este perfectibil. Pe de altă parte deputatul afirmă că OUG-urile decid o hotărâre legislativă mai repede decât aceeași decizie luată în Parlament, care este mai anevoioasă și mai de durată. Se pare că astfel Guvernul, adică Executivul, preia funcțiile Legislativului, adică ale Senatului și Camerei Deputaților.

Despre noua alianță politică dintre Partidul Social Democrat și Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat și Partidul Ecologist Român, două fosile politice, deputatul PSD Valentin Boboc s-a ferit să dea prea multe explicații, declarând doar că este o decizie luată la centru. Oricum, Valentin Gabriel Boboc a declarat că nu va mai candida pentru al treilea mandat de parlamentar, dar după ce și-a văzut sacii în căruță, respectiv pensia suplimentară specială pentru două mandate.

Referindu-se și la referendumul pe temele justiției solicitat de președintele Klaus Werner Iohannis, Valentin Boboc afirmă că aceasta este problema, și chiar și dreptul președintelui, de a solicita referendumuri. Valentin Boboc își amintește cu tristețe despre referendumul de anul trecut pentru modificarea Constituției, în care să se redefinească familia tradițională ca o căsătorie între un bărbat și o femeie, referendum care nu a întrunit cvorumul necesar validării. Valentin Boboc își amintește și despre referendumul care solicita un Parlament mai flexibil, din doar 300 de parlamentari, dar care referendum, chiar dacă a fost aprobat, nu a fost niciodată pus în operă.

Ioan DUMITRESCU