Un nou focar de pestă porcină, în Teleorman

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat vineri, 9 noiembrie 2018, în urma analizelor de laborator, la probele prelevate dintr-o gospodărie din comuna Cervenia și de la 3 cadavre de porc mistreț depistate pe fondul de vânătoare “9 între Olturi “ pe raza comunei Slobozia Mândra, potrivit unui comunicat de presă postat sâmbătă, 10 noiembrie, pe site-ul DSVSA Teleorman.

Din comunicat reiese că virusul acestei boli a fost confirmat de Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană (PPA) în data de 9 noiembrie 2018 prin 2 buletine de analiză. Probele au fost prelevate de la 2 porci aflați într-o exploatație nonprofesională din comuna Cervenia și 3 cadavre de porc mistre depistate pe fondul de vânătoare “9 între Olturi”, pe raza comunei Slobozia Mândra.

Angajații din cadrul DSVSA Teleorman au intervenit de urgență și au aplicat instrucțiunile din manualul operațional de acțiune în Pestă Porcină Africană. Nu în ultimul rând, Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman a stabilit planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea PPA, precum și stabilirea zonelor de restricții.

Încă o dată, pe această cale, DSVSA Teleorman apelează la sprijinul și înțelegerea cetățenilor de a respecta măsurile întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităţilor locale.

Proprietarii animalelor (suinelor) afectate de boală vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

M. MEILĂ