Un miliard de lei, sub formă de garanții de stat, pentru fermieri, prin programul Agroinvest !

Prin programul Agro-Invest, la dispoziția fermierilor se asigură în acest an un plafon de garanții de stat de 1 miliard de lei în vederea accesării de credite pentru capital de lucru și pentru investiții.

Premierul Florin Vasile Cîțu a anunțat că Guvernul a alocat, prin bugetul din acest an, bani pentru finanțarea unui nou program de sprijinire a fermierilor români, denumit AGRO-INVEST.

“Am prelungit măsurile de succes din IMM Invest şi (în acest an, n. red.) apare un hibrid, un frate mai mic, Agro-Invest, pentru sectorul agricol, un fel de IMM Invest pentru agricultură. Bineînţeles, programul a fost îmbunătăţit. Vom vedea anul acesta cât va putea merge, până când vom putea merge, dar vă spun că vor fi şi alte programe care să susţină IMM-urile şi aici este rolul PNRR – Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Trebuie să fie programe care să susţină acest sector şi voi avea grijă ca să fie sume alocate în PNRR”, a precizat premierul Cîţu, la o dezbatere organizată de Consiliul Naţional pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, citat de Agerpres.

Prin acest program, este pus la dispoziția fermierilor un plafon de garanții de stat de 1 miliard lei în vederea accesării de credite pentru capital de lucru și pentru investiții.

Potrivit Programului de guvernare (PNL) 2020-2024, Programul Agro-Invest va fi asemănător cu IMM Invest, dar dedicat în exclusivitate sectorului agricol.

Banii sunt pentru :

  • Garanții la împrumuturi cu dobândă garantată 100%;
  • Subvenționarea dobânzilor (≈8 luni+).

Perioada de rambursare a creditelor accesate de fermieri este de până la 10 ani.

După cum se precizează în programul Agro-Invest, bugetul alocat va fi utilizat pentru garanții de stat la accesarea de credite, în vederea dezvoltării de:

  • Depozite de legume-fructe (pentru cooperative);
  • Silozuri;
  • Retehnologizarea unităților din industria alimentară;
  • Achiziție de terenuri agricole.

George ZAVERA