Un jandarm teleormănean, salvatorul unui veteran de război

Joi dimineață, în jurul orei 5.00, în localitatea Suhaia, când se pregătea să plece spre serviciu, jandarmul teleormănean Emil Rîcă a observat că din acoperișul casei vecine ieșeau flăcări și fum.

Știind că în casă locuiește un veteran de război în vârstă de 91 de ani, a fugit imediat spre locul incendiului. A rupt poarta de la intrare și a reușit să ajungă în curte.

Neștiind în ce cameră se află vecinul, jandarmul a început să verifice toate intrările, între timp sunând la 112 pentru a cere sprijin. Una dintre vecine, care venise să ajute, l-a îndrumat spre locul unde se afla veteranul.

Când a ajuns la el, ușa și tavanul holului erau în flăcări. Emil a fost nevoit să treacă prin foc pentru a ajunge la veteran. L-a găsit în camera lui dormind. Nu știa ce se întâmplă. Emil a fost nevoit să îl ia pe brațe, deoarece avea grave probleme de sănătate și nu se putea deplasa.

Pentru a ieși afară, a trebuit să treacă din nou prin foc, ținându-l în brațe pe domnul Gheorghe. După ce au reușit să ajungă la un loc sigur, l-a lăsat în grija unei vecine.

Incendiul cuprinsese întreaga locuință, iar flăcările începuseră să se extindă la casele vecine. Emil a mers la casele din apropiere pentru a-i atenționa pe vecinii care se aflau un pericol.

Jandarmul a rămas la fața locului până la sosirea pompierilor și a ajutat la transportul veteranului către ambulanță.

„Dacă aș fi întârziat câteva minute, nu l-aș mai fi putut salva pe domnul Gheorghe. Îl știu de când eram copil. El a fost prietenul și fostul camarad de război al bunicului meu”, a spus jandarmul.

Plutonierul adjutant șef Emil Rîcă lucrează în Jandarmeria Română de 17 ani și este încadrat la Inspectoratul de Jandarmi Județean Teleorman.

Cornelia RĂDULESCU