Un an de la înființarea Asociației minorității bulgare din Izvoarele

Asociația minorității bulgare din Izvoarele, „Bulgarski Izvori”, a sărbătorit un an de la înființare printr-un program festiv.

Acesta a început cu tăierea viței de vie, evidențiindu-se astfel obiceiul Zărezeanului, după care au urmat manifestări ce au avut loc în sală.

Sărbătoarea a continuat cu o degustare de vinuri făcute de reprezentanții comunității bulgare din comuna teleormăneană Izvoarele, urmată de muzică și dansuri bulgărești.

Pe scenă au evoluat Maria Vasileniuk, Bianca Mattei și Florentina Ispas, precum și Antonia și Anabela Kanchevi (în vârstă de 11 și 13 ani).

În cadrul manifestării care a avut loc la Izvoarele, Asociația minorității bulgare l-a felicitat pe protopopul Kiril Sinev, preot al bulgarilor din România, care în urmă cu o zi celebrase pentru prima dată Sfânta Liturghie în limba bulgară în biserica din Izvoarele, cu participarea părintelui Mihai de la Șumetsi.

La această manifestare au fost prezenți: Kalina Mihailova, profesor, reprezentantă a Kraidunaska Dobrodja, Georgi Nakov, deputatul minorității bulgare în Parlamentul României, Ognyan Iliev, prim-secretar al Ambasadei Bulgariei la București.

Au fost și invitați speciali la eveniment: Adrian Șerban, directorul Palatului Copiilor Alexandria, Claudiu Mihalache, etnolog la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Teleorman, Maria Postu, scriitoare, Lubomir Nikolov, din partea Uniunii Democrate a Bulgarilor în România, Anton Kandev, președintele Comunității Bulgare din România.

Toți cei prezenți au primit vin „Praznic”, împreună cu sugestia de a-l consuma peste zece ani.

Cornelia RĂDULESCU

About The Author