Trei din trei – Victorie zdrobitoare a USL la alegerile de duminică

Alegerile parţiale locale desfăşurate duminică, 3 februarie, în Teleorman, s-au desfăşurat într-o atmosferă relaxată, fiind semnalate doar două incidente, în care două persoane au fost acuzate de vot multiplu, fapte pentru care li s-au întocmit dosare penale.
Dacă la alegerile locale şi parlamentare din vară, Teleormanul s-a numărat printre judeţele fruntaşe, în ceea ce priveşte prezenţa la vot (aproape 65%), de data aceasta doar 38,6% dintre teleormănenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, adică 130.477.
Dintre aceştia, 103.879 (81%) l-au votat pe Adrian Ionuţ Gîdea, reprezentantul USL, care a câştigat detaşat funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman. El a fost urmat de Constantin Amarie (PDL), care a fost votat de 16.562 de alegători (12,9%) şi Tudor Neagu (PPDD), ales de 6231 de simpatizanţi (4,9%).
Tot duminică s-au desfăşurat alegeri parţiale şi pentru funcţiile de primar la Turnu Măgurele şi Bujoru, unde posturile de edil şef au fost vacantate din motive diferite. La Turnu Măgurele, Nicolae Mohanu a câştigat un mandat de senator în Parlamentul României, iar la Bujoru fostul primar a decedat.
Candidatul PSD la primăria Turnu Măgurele, vicepremierul în funcţie, Dănuţ Cuclea, a câştigat detaşat obţinând de aproape 5 ori mai multe voturi decât principalul contracandidat Georgică Păunescu, de la PDL. Dănuţ Cuclea a fost votat de 6584 de turneni, urmat de Georgică Păunescu cu 1459 de voturi şi Cătălin Mitrică (PPDD) cu 504 voturi.
Şi la Bujoru, reprezentantul USL a câştigat „en fanfare”, noul primar al localităţii fiind, începând cu ziua validării rezultatelor, Gică Sîrbu, votat de 668 de bujoreni, el fiind urmat de independentul Cristian Boanţă, care a obţinut 274 voturi.
Rezultatele alegerilor de duminică pun în evidenţă faptul că şi după plecarea lui Liviu Dragnea din fruntea administraţiei locale, Teleormanul continuă să rămână fieful PSD şi, implicit, al USL. Ele mai relevă trendul descendent pe care se află PDL, care în numai 8 luni a scăzut cu aproape 40% în preferinţele teleormănenilor. La alegerile din iunie 2012, candidatul Alianţei pentru Teleorman, constituită în jurul PDL, a obţinut 21,2% din voturi, iar la alegerile din 3 februarie candidatul PDL a adunat doar 12,9% din voturile valabil exprimate.
Aceeaşi tendinţă, dar mai puţin accentuată, se observă şi în cazul PPDD, al cărui candidat a obţinut la alegerile locale din 10 iunie 2012 – 8,58%, în timp ce candidatul la alegerile din 3 februarie n-a mai convins decât 4,9% dintre teleormăneni.
Asta explică şi scorul obţinut de Adrian Ionuţ Gîdea, cel mai mare din istoria alegerilor locale din Teleorman pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean.

Şt. B.