Transparenţa activităţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Teleorman

Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman are regimul serviciilor publice deconcentrate şi este o instituţie publică finanţată integral de la bugetul de stat, cu personalitate juridică, subordonată Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi care îşi exercită atribuţiile şi competenţele în conformitate cu noile prevederi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005, privind protecţia mediului, aprobată, modificată şi completată prin Legea nr. 265 din 29/06/2006.

În luna octombrie, APM Teleorman a asigurat, prin serviciile și compartimentele de specialitate, îndeplinirea obiectivelor privind implementarea legislației în domeniul protecţiei mediului, la nivelul judeţului Teleorman. 

Astfel, Serviciul avize, acorduri, autorizații, care se ocupă cu emiterea actelor de reglementare pentru proiecte publice/private şi activităţi cu impact semnificativ asupra mediului a emis 17 autorizații de mediu (AM) fără bilanț de mediu, 3 autorizații de mediu revizuite, 5 transferuri de autorizație de mediu, 94 de decizii de aplicare a vizei anuale pentru autorizații de mediu, 15 clasări, 13 decizii ale etapei de încadrare, 8 avize de mediu pentru stabilirea obligațiilor de mediu și un aviz de mediu pentru planuri și programe. Au avut loc 3 ședinte ale Comisiei de Analiză Tehnică, o dezbatere publică și o ședință a Comitetului Special constituit pentru Planuri și Programe. 

Compartientul Calitatea Factorilor de Mediu, care participă la derularea proceduri de emitere a actelor de reglementare conform Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului a emis 39 puncte de vedere pentru proiecte/planuri pentru care nu a fost demarată procedura de evaluare adecvată, 7 puncte de vedere pentru proiecte/planuri pentru care a fost demarată procedura de evaluare adecvată, un de vedere pentru activităţi care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate de interes comunitar și 11 aprobări de transport pentru deșeurile periculoase.

În cadrul Serviciului Monitorizare și Laboratoare, care are ca obiectiv monitorizarea permanentă a calităţii aerului prin staţiile automate ce fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului s-au efectuat la staţia TR-1 situată în Alexandria- 811 măsurări medii orare la poluanţii atmosferici: NO, NOx, NO2, O3  si 31 măsurări medii zilnice la poluantul particule in suspensie – fracțiunea PM10; stațiile TR-2, TR-3 si TR-4 nu au functionat; la stația TR-5 amplasată în Zimnicea: 3300 măsurări medii orare la poluanţii atmosferici: NO, NOx, NO2, CO, H2S.

Asigurarea punerii la dispoziţia  publicului a informaţiilor privind calitatea aerului înconjurător, la nivelul judeţului Teleorman, pe baza datelor furnizate de staţiile automate ce fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului.

Staţia de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului Zimnicea derulează un program standard de prelevare şi măsurare a radioactivităţii mediului de 11 ore/zi, în conformitate cu prevederile Ordinului MMP nr. 1978/2010, în luna octombrie 2024 efectuându-se 1264 măsurări, din care: supravegherea radioactivităţii mediului prin analize manuale: 524 măsurări: aerosoli atmosferici, depuneri atmosferice:umede/uscate, apă brută (Dunăre), apă freatică (fântână), vegetatie, sol necultivat, fond natural, factor de stabilitate, factor de etalonare; 744 măsurări orare ale debitului de doză gamma absorbită în aer. Debitele doza gamma sunt masurate de detectorul DR1 al statiei automate doza gamma in aer. Valorile măsurate s-au încadrat în limitele fondului natural.

APM Teleorman efectuează, la solicitarea operatorilor economici, prelevări/măsurări/analize pentru terţi în conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Mediului nr. 890/2009 pentru modificarea unor acte normative care instituie tarife în domeniul protecţiei mediului, efectuându-se 2 analize la solicitarea agenților economici, pentru factorii de mediu zgomot și calitate aer.

Cel de al patrulea compartiment, Compartimentul Relații Publice și Tehnologia Informației, prin care Agenţia pentru Protecţia Mediului        Teleorman promovează educaţia ecologică prin acţiuni dedicate evenimentelor ecologice pentru creşterea gradului de conştientizare în rândul populaţiei şi a agenţilor economici privind importanţa problematicii protecţiei mediului a desfășurat 4 activităţi de educaţie ecologică.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman a îndeplinit atribuțiile ce decurg din prevederile O.G. nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor şi aplicarea prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public astfel: gestionarea regimului petiţiilor/ sesizărilor/ reclamaţiilor şi actualizarea registrului de evidenţă- 3; înregistrarea cererilor de informaţii de interes public în registrul cu cereri de informaţii şi formularea răspunsului către solicitant- 4.

​​​​​​​Cornelia RĂDULESCU

Despre autor