Tinerii care inițiază afaceri agricole au la dispoziție proiecte tip și bani nerambursabili

Tinerii care inițiază afaceri agricole au la dispoziție proiecte tip și bani nerambursabili

Tinerii care vor să-și dezvolte afaceri în agricultură pot apela la fonduri europene nerambursabile,fonduri pe care le pot obține prin depunerea de proiecte eligibile la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai exact, Ministerul Agriculturii anunță că, pentru o perioadă de cinci ani, fiecare tânăr care inițiază un proiect în domeniul agriculturii poate primi o sumă de până la 50.000 de euro din fonduri nerambursabile.

Banii se acordă în două tranșe. Prima tranșă, în valoare de 75%, se va primi după semnarea contractului de finanțare pentru respectivul proiect, iar cea de-a doua în maxim trei ani de la obținerea deciziei de finanţare.

Pentru ca proiectele lor să fie declarate eligibile, tinerii fermieri trebuie să aibă domiciliul stabil în localitatea în care se află exploatația pentru care se primesc fonduri nerambursabile, să devină fermier activ și să nu aibă un alt serviciu în același timp.

Tinerii fermieri trebuie să demonstreze, înainte să primească cea de-a doua tranșă, că au îmbunătățit performanțele exploataţiei agricole și că valoarea producției vândute este în procentaj de minim 20% din valoarea primei tranșe.

Întrucât elaborarea proiectelor necesită timp îndelungat și cheltuieli peste posibilităție fermierilor, Ministerul Agriculturii a elaborat o serie de proiecte tip, pe care fermierii le folosi, în mod gratuit, în elaborarea propriilor proiecte.

Astfel, Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul instituției o listă cu o serie de proiecte-tip, majoritatea destinate fermelor de familie, prin care pot fi obținute fonduri europene.Reprezentanții Ministerului Agriculturii spun că aceste proiecte nu au nevoie să fie însoțite de întreaga serie de avize și autorizații, ci doar de avizul de vânzare a producției.

Între proiectele de ferme de familie prin care se pot obține fonduri europene nerambursabile se află și cele referitoare la :

  • Fermă de legume în câmp, pe o suprafață de maxim 2 hectare;
  • Inființare fermă de legume în spații protejate prin construirea de solarii și achiziționarea de echipamente și utilaje specifice;
  • Inființare fermă pentru creșterea păsărilor (găini ouătoare);
  • Inființare fermă pentru creșterea puilor de carne;
  • Inființare fermă de ovine și caprine;
  • Fermă de vaci pentru producția de lapte, pentru maxim 20 de capete;
  • Inființare fermă creștere porci, cu baza furajeră aferentă.
  • Inființare fermă de tineret taurin pentru îngrășare;
  • Livadă de pomi și arbuști fructiferi, pe o suprafață de maxim 5 hectare;

George ZAVERA

 

Despre autor