Tinerii alexăndreni sunt îndemnaţi să ”iubească româneşte”
Şi românii au o zi a îndrăgostiţilor, Dragobetele, dar aceasta nu este la fel de ”celebră” ca sărbătoarea americană, Valentine’s Day. Criticată de unii sau apreciată de alţii, sărbătoarea Sfântului Valentin a prins rădăcini tot mai adânci în ”cultura” tinerilor români şi a atras tot mai mulţi ”adepţi”. Cu toate acestea, în ultimii ani, românii încep să„şi aprecieze mai mult tradiţiile şi revin la vechile obiceiuri. Aşa se face că şi sărbătoarea de Dragobete începe să devină cunoscută. În acest sens, Consiliul Local al Tinerilor îi îndeamnă pe al alexăndreni să ”iubească româneşte”.
” Printre proiectele pe care Consiliul Local la Tinerilor Alexandria (CLTA) le desfăşoară se număra şi cel legat de sărbătoarea Dragobetelui. Aceasta a venit din dorinţa tinerilor alexăndreni de a celebra o zi a dragostei pe care o regăsim în tradiţiile populare româneşti. Promovarea acestei sărbători urmăreşte popularizarea ei în contrapartidă cu sărbătoarea anglo-saxonă, Sfântul Valentin.
Celebrarea Dragobetelui de către CLTA este o tradiţie, pe 24 februarie urmând să se desfăşoare cea de a 12-a ediţie. Pe parcursul celor 11 ani, Sărbătoarea Dragobetelui, organizată de CLTA a reuşit să atragă şi să informeze peste 4.000 de tineri.
Proiectul CLTA din acest an ”De Dragobete CLTA te iubeşte româneşte!” constă în organizarea unei seri care să antreneze cât mai mulţi tineri alexăndreni la distracţie în spiritul sărbătorii. CLTA a pregătit multe concursuri pentru toţi cei îndrăgostiţi româneşte, iar premiile vor fi pe măsură. Participanţii vor avea de făcut declaraţii de dragoste, vor dansa pentru perechea lor, vor cânta, îşi vor folosi simţul artistic pentru a desena iubitul sau iubita şi vor avea de trecut adevărate probe de foc pentru a le demonstra iubirea. Va fi o seară de distracţie cu multe premii şi multe alte surprize pregătite de Primăria Alexandria şi Consiliul Local al Tinerilor Alexandria”, se arată într-un comunicat al Primăriei Alexandria.
Evenimentul va avea loc luni seară cu începere de la ora 20.00 într-un club din Alexandria.
Dragobetele este o sărbătoare a iubirii din tradiţia românească, care însă nu este la fel de cunoscută, deoarece nu este la fel de mediatizată. Sărbătorită pe 24 februarie, Dragobetele este celebrat în special de către cei din zona rurală şi semnifică ”o zi frumoasă pentru băieţii şi fetele mari”.
Dragobetele, fiul Babei Dochia era un bărbat chipeş, înalt, care era supranumit şi zeu al fertilităţii. 24 februarie semnifică în tradiţie, începutul primăverii, al renaşterii şi al împerecherii păsărilor. Se zice că Dragobete era un fel de Cupidon, ce oficia căsătorii în rândul animalelor. Preluată din natură şi de către oameni, această sărbătoare este dedicată tinerilor care doresc să se logodească şi să se căsătorească.
Din tradiţii, se spune că fetele şi băieţii se întâlneau în această zi, pentru a participa la jocuri distractive, care să le ofere şansa de a se cunoaşte şi de a se îndrăgosti. Dacă un băiat săruta o fată care-i plăcea, în văzul tuturor, ei urmau să se căsătorească.
C. DUMITRACHE