În acest an, conform informațiilor provenite de la Ministerul Agriculturii, recolta de porumb boabe obținută la nivel național depășește 14,5 milioane de tone, producția medie fiind de 5.800 kilograme la hectar.
“Mai sunt încă unele suprafețe de recoltat în zona Transilvaniei, însă producția medie la porumb nu va putea fi influențată. Este cea mai mare producție obținută vreodată: 5.800 de kilograme la hectar, aproape 6 tone, și sigur că va fi și cea mai mare producție totală de porumb boabe a României”, a precizat ministrul Agriculturii.
Potrivit datelor statistice publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale producția totală de porumb boabe s-a majorat în acest an cu aproape 45%, comparativ cu anul 2016, în condițiile în care anul trecut recolta de porumb a fost puțin peste 10 milioane de tone, la o medie de 4 tone la hectar, iar față de producția record din 2014, de 11,3 milioane de tone, este cu 28% mai mare. In 2014, randamentul a fost de 4,48 tone/ha.
In 2015, România a raportat o producție totală de porumb boabe de 8,87 milioane de tone și o medie de 3,5 tone la hectar. Cu producția de porumb obținută în acest an, România ar putea fi cel mai mare producător din Uniunea Europeană, după ce a ocupat în ultimii ani prima poziție doar la suprafața cultivată și locul doi, după Franța, la producția realizată.
Teleormanul, unul din primele patru județe ale țării în ceea ce privește suprafața arabilă, ce se întinde pe mai bine de 480.000 hectare, și producțiile medii și totale obținute la culturile agricole, în ultimii trei ani la cultura porumbului pentru consum a realizat producții sub media obținută la nivel național. În acest an, fermierii teleormăneni au obținut o producție bună la porumbul pentru consum, de 5.316 kilograme la hectar, dar cu aproape 500 de kilograme mai puțin decât producția medie la hectar obținută la nivel național. În anul 2016, în Teleorman s-a obținut o producție medie de porumb boabe pentru consum de 2.260 kg./ha, față de producția medie de 4 tone înregistrată la nivel național. În anul 2015 fermierii din județul nostru au obținut o producție medie de prorumb boabe de 3.095 kilograme la hectar, în timp ce la nivel de țară s-a înregistrat o producție medie de 3.500 kilograme la hectar.
In ultimii 10 ani, suprafața cultivată cu porumb s-a situat între 2,3 si 2,7 milioane de hectare, cu un singur an – 2010 – în care suprafața nu a depășit 2,1 milioane hectare la nivel național.
Conform Institutului Național de Statistică, necesarul intern anual de porumb boabe al României se ridică la 4,5 milioane de tone. Într-o astfel de situație, cantități foarte mari de porumb sunt exportate, porumbul pentru consum fiind unul din produsele agricole aflate în topul schimburilor comerciale ale României cu produse agroalimentare, după grau. În primele 8 luni ale anului în curs a fost exportată în țările intra și extracomunitare cantitatea de 1,426 milioane de tone de porumb, pentru care s-au încasat 338,2 milioane de euro.
George ZAVERA