Teleormanul se menţine în topul judeţelor cu cel mai mare şomaj

Din datele centralizate de A.J.O.F.M Teleorman, la sfârşitul lunii februarie 2013, la nivelul judeţului nostru, s-a înregistrat o rată a şomajului în procent de 10,19 la sută, ceea ce înseamnă că şomajul este în creştere cu un procent de 1,29 la sută, comparativ cu luna februarie a anului 2012.
Potrivit aceloraşi date, numărul şomerilor în evidenţă, la finele lunii februarie 2013, era de 17.102 persoane. Dintre aceştia, aproape o treime, mai exact 6.330 sunt femei.
Statisticile mai arată şi faptul că din totalul şomerilor, doar 3.635 persoane mai beneficiază de indemnizaţie de şomaj, 705 persoane, fiind absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ.
În ceea ce priveşte şomerii neindemnizaţi, aceştia deţineau la sfârşitul lunii februarie 2013 o pondere de 78,75 la sută, respectiv 13.467 persoane, majoritatea provenind din mediul rural, fiind beneficiari ai prevederilor Legii nr. 416/2001, privind venitul minim garantat.
În funcţie de localitatea de domiciliu au fost înregistraţi în luna februarie 2013, în mediul urban, un număr de 3.766 şomeri, iar în mediul rural 13.336 şomeri.
În comunicat se mai precizează şi faptul că şomerii şi persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au beneficiat, în mod gratuit, de cel puţin o măsură activă, acordată de A.J.O.F.M Teleorman, în vederea creşterii şanselor de ocupare, respectiv: informare şi consiliere profesională; medierea muncii; formare profesională; stimularea mobilităţii forţei de muncă; bursa locurilor de muncă; caravana ocupării în mediul rural şi în comunităţile de etnie romă; completarea veniturilor salariale ale persoanelor care se încadrează în perioada când beneficiază de indemnizaţie de şomaj.

Mirel MANAFU