Teleormanul, locul I în topul național privind numărul persoanelor care primesc ajutor social

Teleormanul, județul în care lucrătorii primesc salarii foarte mici în comparație cu salariul mediu pe economie, iar rata șomajului este, de ani buni, de peste 10 la sută, în fapt cea mai mare din țară, este și liderul detaşat al topului judeţelor cu cel mai mare număr de beneficiari de ajutor social. Și asta în pofida faptului că unitățile economice din județ, în special cele din domeniul agriculturii se confruntă cu o acută lipsă de forță de muncă.

Conform datelor publicate de Agenția Națională de Prestații Sociale (ANPIS), în luna septembrie a.c. Teleormanul s-a clasat pe primul loc pe țară privind numărul persoanelor care încasează de la stat ajutor social, în clasament fiind urmat de județele Buzău, Vaslui, Mehedinți și Dolj. Practic, 2,56 % din populația județului Teleorman primește ajutoare sociale de la stat. În Buzău primește ajutoare sociale 2,4 % din totalul populației județului, în Vaslui 2,02 %, în Mehedinți 2,17 %. Valoarea medie a ajutorului social încasat în luna septembrie de către românii cu venituri mici a fost de 276 lei. La polul opus al clasamentului întocmit la nivel național se află județele: Covasna – 0,88%, Iaşi – 0,87%, Bistriţa Năsăud – 0,73%, Caraş Severin – 0,73%, Sibiu – 0,72%, Prahova – 0,62%, Hunedoara – 0,59%, Constanţa – 0,54%, Arad – 0,51%, Ilfov – 0,37%, Timiş – 0,23%.

Conform legii, persoanele cu venituri foarte mici primesc de la stat sub formă de ajutor social următoarele sume de bani:

  • Pentru o persoană – suma de 142 de lei lunar.
  • Pentru o familie formată din două persoane – 255 de lei lunar.
  • Pentru o familie formată din trei persoane – 357 de lei pe lună.
  • Pentru o familie formată din patru persoane – 442 de lei pe lună.
  • Pentru o familie formată din cinci persoane – 527 de lei pe lună.
  • Pentru familia formată din cel puţin şase persoane, statul acordă câte 36,5 lei pentru fiecare persoană.

George ZAVERA