Județul Teleorman are cei mai mulți asistați social din țară. Aproximativ 10.000 de teleormăneni beneficiază de ajutorul social. Această cifră ne situează pe locul 1 pe țară.

Aproape unul din 40 de teleormăneni primește ajutor social. Potrivit datelor Ministerului Muncii, în județul Teleorman, la sfârșitul lunii decembrie 2017, erau în plată peste 10.000 beneficiari de ajutor social.

Altfel spus, aproximativ 2,6 la sută din populația județului Teleorman este asistată social. Cei mai mulți asistați social sunt în mediul rural, aproape 90 la sută din totalul beneficiarilor.

În ceea ce privește mediul rural, distribuția beneficiarilor pe comune este, în medie, de 100 de asistați social pe localitate. În comunele cu număr mare de locuitori, și numărul beneficiarilor de venit minim garantat este mai mare.

Județul Teleorman este urmat în topul județelor care dau cei mai mulți asistați sociali din țară de Buzău cu 2,33 la sută, Dolj cu 1,96 la sută și Galați cu 1,6 la sută.

Cuantumul lunar al venitului minim garantat variază, conform legii, între 142 de lei pentru o persoană singură și 527 de lei pentru familiile formate din 5 persoane. În cazul familiilor mai numeroase, se mai acordă câte 37 de lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane, care face parte din familie.

Sunt și teleormăneni care se bucură de cele câteva sute de lei pe lună, deși nu ar trebui să primească venitul minim garantat.

Numai în luna decembrie a anului trecut, în Teleorman s-au plătit ajutoare sociale în valoare de peste 2,5 milioane lei.

Claudiu DUMITRACHE

About The Author