Teleormăneanul Valeriu Stoica, iscusit cultivator de vie la Drăgăşani!

Între marile pasiuni ale lui Valeriu Stoica, fost lider PNL şi ministru al Justiţiei în perioada 1996-2000, se află şi cultivarea viţei de vie, acesta deţinând la Drăgăşani, în judeţul Vâlcea, o podgorie care se întinde pe o suprafaţă de 30 de hectare. Plantaţia viticolă se află nu departe de podgoria guvernatorului BNR, Mugur Isărescu., din via de la Drăgăşani familia Stoica, după cum relatează ziarul Libertatea, obţinând în această toamnă o recoltă de 95.000 litri de vin, producţie în creştere cu 33 la sută faţă de anul 2012. Printre soiurile cultivate aici se regăsesc: fetească regală, cabernet sauvignon, rose, sauvignon blanc. Via şi conacul, construit în urmă cu aproape 100 de ani, au fost moştenite de către doamna Cristina Stoica, soţia renumitului avocat şi om politic, de la străbunicii ei.
Maria Râmniceanu, străbunica Cristinei, şi soţul ei, Iancu, cel care fusese numit în 1914 «ofiţer al Armatei Române» de către Ionel Brătianu, fondatorul României Mari, au cumpărat în anul 1927 un conac în cel mai pur stil neoromânesc, stil inspirat din arhitectura ctitoriilor brâncoveneşti, care se găsea în mijlocul unei podgorii. La întoarcerea pe pământurile natale, Cristina Stoica a recuperat domeniul şi a refăcut conacul vechi, păstrându-i stilul.
Proprietar al uneia dintre cele mai renumite firme de avocatură şi, iată, fermier de mare succes, Valeriu Stoica are fireşti legături cu Teleormanul, pentru sprijnul pe care l-a acordat locuitorilor din partea de nord a judeţului pe vremea când politica era preocuparea sa cea mai importantă, primind titlul de Cetăţean de Onoare al Comunei Balaci .

George ZAVERA