Tarife mai mari în cimitirele din Alexandria

Alexăndrenii vor scoate mai mulţi bani din buzunare pentru a achita taxele şi tarifele practicate în cimitirele din Alexandria.
Întruniţi în şedinţă ordinară săptămâna trecută, aleşii locali ai capitalei de judeţ au aprobat un proiect de hotărâre care face referire la aprobarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a cimitirelor din municipiul Alexandria.
Potrivit expunerii de motive la proiectul de hotărâre, majorarea taxelor este impusă de dificultăţile financiare cu care s-a confruntat în ultimul timp S.C. Pieţe şi Târguri Alexandria S.R.L., fondurile provenite din încasarea taxelor şi tarifelor practicate în cimitirele din reşedinţa de judeţ, devenind insuficiente pentru plata facturilor la utilităţi. Fondul de întreţinere a cimitirelor, precum şi lucrările de amenajare şi modernizare a cimitirelor se realizează din taxele percepute.
Cum în ultimii ani preţurile au explodat, suma percepută nu mai acoperea costurile facturilor la utilităţi, tocmai de aceea a fost necesară modificarea şi completarea anexei nr. 2 la HCL nr. 236/29.10.2009, în sensul majorării taxelor şi tarifelor practicate în cimitirele din Alexandria.
Cum era de aşteptat, cele mai mari taxe se vor practica în cimitirul Sfântul Alexandru. Aici, în zona I, taxa de folosinţă a unui loc de înhumare pentru 7 ani va ajunge la 300 lei, pentru 15 ani va fi de 450 lei, iar pentru 25 de ani, 750 lei.
Pentru zona II, în acelaşi cimitir, se va achita o taxă de folosinţă a unui loc de înhumare pentru 7 ani, în valoare de 125 lei, pentru 15 ani, de 250 şi 400 lei pentru 25 de ani.
Taxe mai mici vor fi percepute în cimitirele Sf. Vineri şi Sf. Adormire din Alexandria, unde costul pentru folosinţa unui loc de înhumare pentru 7 ani va fi de 125 lei, pentru 15 ani va ajunge la 250 lei, iar pentru 25 de ani, la 400 lei.
Cetăţenii trebuie să mai ştie că taxa anuală pentru întreţinerea cimitirelor este calculată pentru fiecare loc de înhumare şi este de 20 lei şi taxa de închiriere a capelei pentru o singură zi ajunge la 100 lei. De asemenea, alte taxe percepute sunt: taxa de înhumare în criptă (150 lei), taxa de înhumare în groapă de pământ (350 lei), taxa de deshumare din criptă (150 lei) şi taxa de deshumare din groapa de pământ (350 lei).
După expirarea termenului de folosinţă, valorificarea însemnelor funerare, a construcţiilor şi împrejmuirilor se va face prin licitaţie publică, conform reglementărilor legale în vigoare.

M. MEILĂ