Tabăra internațională de pictură în aer liber și Tudor Șerbănescu, curatorul ei

Tabăra internațională de pictură în aer liber și Tudor Șerbănescu, curatorul ei

Deschiderea ediției a V-a a Taberei internaționale de pictură în aer liber a avut loc, joi, 26 mai 2022, începând cu ora 18.00, în comuna teleormăneană Nenciulești, tabără care se desfășoară în perioada 26 mai-2 iunie.

Organizatorii, Asociația Centro Pro Arte Contemporane Alexandria și Primăria Nenciulești, în colaborare cu CJCPCT Teleorman au oferit pictorilor sosiți în tabără un spectacol cultural. Astfel, artiștii plastici din România, Moldova, Italia, Bulgaria și Turcia, alături de un numeros public au urmărit cu interes evoluția, pe scena amenajată în curtea Școlii Gimnaziale din Nenciulești, a artiștilor din județul nostru, care au pus în valoare frumusețea tradițiilor Teleormanului.

În cadrul spectacolului „Peisaj muzical teleormănean” au evoluat, alături de artiștii binecunoscutului Ansamblu „Burnasul” (al căror profesionalism este recunoscut în întreaga țară și peste hotare): Andreea Băltoiu, Andreea Irianu, Elena Falcă, Marinel Predoi, Gheorghe Ioan Andrei, Bujoreii de Troianul, Corul Mini Axios, Fluierașii de la Merișani, Ansamblul Voiniceii- al Școlii Gimnaziale „Zaharia Stancu” și Călușarii Câmpia Burnazului.

Spectacolul, prezentat de preotul Marius Dincă (cel care păstorește parohia Troianul și căruia i se cuvin doar cuvinte de laudă pentru modul în care se implică în viața comunității) s-a încheiat cu evoluția fabuloasă a „Călușarilor lui Hamza”, care fascinează, de fiecare dată, publicul.

Tradiții, cântec, dans și voie bună, puse în valoare de artiștii populari din Teleorman, strânși în astfel de manifestări de către Departamentul de Cultură GAL Câmpia Burnazului, condus de Gabi Dumitrescu.

Toate acestea prezentate cu dăruire artiștilor plastici, sosiți în tabăra de pictură: Gheorghi Dim. Gheorghhiev (Bulgaria), Krasima Kirilova (Bulgaria), Givani Russo (Italia), Irina Stavila (Moldova), Seran Tepeoglu (Turcia), Sevgi Dagci Koc (Turcia), Melek Gunbey Guler (Turcia), Laura Culcea (România), Rareș Kerekes (România), Tudor Șerbănescu (România).

Tudor Șerbănescu, curatorul taberei, întrebat care este motivul pentru care a inițiat această tabără, ne-a spus că impulsul a fost dat de faptul că, în urma participării la mai multe tabere internaționale, a dorit „să fie și la noi una”. A ales comuna Nenciulești din două motive: este comuna lui natală și are peisaje minunate, care îi inspiră pe pictori.

Tot de la curatorul taberei am aflat că pictorii sunt cazați la familii din Nenciulești, de obicei aceleași.

Așa cum s-a făcut în fiecare an, în a doua zi de tabără are loc vernisajul unei expoziții. Anul acesta au fost expuse la Centrul Multifuncțional pentru Tineri Alexandria lucrările Laurei Culcea. Din Alexandria, tânăra de 30 de ani, participantă la toate edițiile acestei tabere, are studii în domeniu.

Despre Laura Culcea și despre picturile ei sunt multe de spus, ceea ce vom face în curând.

Și vom mai vorbi și despre Tudor Șerbănescu și Tabăra lui de pictură. Pentru că merită.

Cornelia RĂDULESCU

Despre autor