Abandonul școlar este una dintre problemele nerezolvate ale sistemului de învățământ, în ciuda proiectelor și programelor de prevenire a abandonului școlar, puse mai mult sau mai puțin în practică. Abandonul școlar este un fenomen generat, în primul rând, de starea materială precară a familiilor din care provin copiii care renunță la școală. Din cauza sărăciei, părinții își țin copiii acasă, pentru că nu au bani de haine, mâncare, rechizite. Fenomenul se înregistrează în special în mediul rural, părinții preferând să-și pună copiii la muncă, în loc să-i trimită la școală.
Potrivit datelor oficiale ale ISJ Teleorman, în anul școlar 2016-2017, peste 200 de elevi din școlile teleormănene au abandonat școala, cei mai mulți, și anume 126, fiind copii din clasele V-VIII. Din totalul celor 211 copii care au abandonat școala, 73 sunt elevi în clasele I-IV, iar alți 12 sunt liceeni.
Pe lângă cei 211 elevi care au abandonat școala, alți 226 au fost retrași din diferite motive.
Este vorba despre 165 liceeni, 32 de elevi din învățământul postliceal, 11 copii din clasele V-VIII, 9 elevi din ciclul primar, 7 preșcolari și 2 copii înscriși la ”A doua șansă”.
Îngrijorătoare este și situația elevilor exmatriculați în anul școlar 2016-2017. Liceenii ridică cele mai mari probleme profesorilor, 238 de liceeni fiind sancționați, prin exmatriculare.
În total, aproape 250 de elevi au fost exmatriculați în anul școlar trecut. Dintre aceștia, 10 sunt elevi în clasele V-VIII.
M. MEILĂ