Susținere pentru continuarea programului Tomata

În cadrul ședinței de Senat din 24 februarie, senatorul PSD, Dănuț Cristescu, l-a interpelat pe Adrian Oros, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, tema acestei interpelări fiind continuarea programului Tomata, pentru sprijinirea legumicultorilor.

”Prin acest program, legumicultorii sunt susținuți să cultive tomate în spaţii protejate, sere sau solarii, astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producţia autohtonă. În cadrul programului Tomata, fiecare legumicultor care cultivă suprafața minimă de 1000 metri pătrați în sere și solarii și valorifică o producție de minim două kilograme de roșii obținute pe metrul pătrat de solar primește de la stat, sub forma ajutorului de minimis, suma de 3.000 euro. Închiderea programului Tomata va duce la diminuarea producției locale de roșii timpurii la jumătate și va favoriza importul din țările care au subvenții”, a afirmat Dănuț Cristescu.

Acesta a mai atras atenția ministrului Agriculturii, că prin înlocuirea programului Tomata cu un alt program denumit ”Legume în spații protejate”, conform declarațiilor lui Adrian Oros din luna ianuarie 2021, se acoperă o sferă mai mare de cultivatori de legume, însă suma va trebui împărțită, deci cultivatorii vor primi mai puțini bani.

Lansat în 2017 sub guvernarea Partidului Social Democrat, Programul ”Tomata”, prin care statul acordă un stimulent financiar producătorilor agricoli, cultivatori detomate în spaţii protejate, s-a dovedit un real succes, numărul beneficiarilor depășind 17 000 la nivel național, atât datorită creşterii interesului cultivatorilor pentru această cultură, cât şi datorită interesului tot mai mare al consumatorilor pentru tomatele proaspete autohtone.

Județul Teleorman se numără printre județele cu cel mai mare număr de beneficiari, peste 600 de legumicultori teleormăneni obținând sprijinul financiar pentru cultivarea tomatelor.

Ioan DUMITRESCU