Subvenție-bonus de 2 lei pe litru de motorină pentru fermierii români!

Fermierii din România au motive de fericire. În plin sezon de recoltă, reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au anunțat un sprijin de urgență excepțional pentru sectorul cerealelor și al semințelor oleaginoase. Cu un titlu bombă și un val de anticipație, fermierii sunt încurajați să depună cereri pentru a primi un bonus de 2 lei pe litrul de motorină utilizat în agricultură.

Cu bucuria și speranța că vor beneficia de sprijinul de urgență oferit de APIA, fermierii din România au primit o veste excelentă în mijlocul sezonului agricol. Această inițiativă vine ca un impuls binevenit pentru sectorul cerealelor și al semințelor oleaginoase, contribuind la stimularea producției agricole și la susținerea fermierilor în fața provocărilor economice.

Sprijinul de urgență este disponibil pentru fermierii care au depus cereri unice de plată pe suprafață în anul 2022 și care au cultivat cel puțin 1 hectar cu culturile de porumb, orz, floarea-soarelui sau rapiță. Este important de subliniat că acești fermieri trebuie să se prezinte la Centrele APIA din zona lor pentru a depune cereri de acordare a sprijinului. Agenția a pregătit cereri pre-tipărite cu suprafețele determinate în urma controalelor administrative și la fața locului pentru fiecare cultură specificată.

Un aspect esențial al acestui sprijin de urgență este calculul sumelor care vor fi acordate fermierilor. Acesta se bazează pe o cantitate unitară de 78 litri de motorină pe hectar, iar valoarea totală a sprijinului se obține prin înmulțirea acestei cantități cu numărul de hectare eligibile. Cu toate acestea, doar 50% din cantitatea rezultată este utilizată în stabilirea valorii totale a sprijinului.

Grantul acordat fermierilor se ridică la 2 lei per litru de motorină, iar în total, se vor distribui 152.458.321,08 litri de motorină corespunzător culturilor menționate. Acest sprijin financiar substanțial poate reprezenta o resursă semnificativă pentru fermieri, ajutându-i să-și continue activitățile agricole cu mai multă siguranță.

Un alt aspect important se referă la coordonatele bancare ale beneficiarilor. Aceștia trebuie să depună cererea pre-tipărită împreună cu o copie a documentului de coordonate bancare, doar dacă acestea au suferit modificări față de cele înscrise în cererea unică de plată pentru anul 2022. Acest lucru asigură corectitudinea și eficiența procesului de plată.

De asemenea, prevederile prezentului program nu se aplică fermierilor declarați neeligibili pentru plata unică pe suprafață și ajutor național tranzitoriu 1 aferente campaniei 2022, care au primit decizii negative sau de respingere.

În concluzie, această subvenție-bonus de 2 lei pe litrul de motorină utilizat în agricultură reprezintă o veste excelentă pentru fermierii din România. Cu sprijinul financiar și oportunitatea de a obține resurse pentru a-și dezvolta afacerile agricole, aceștia au motive serioase de bucurie și speranță pentru viitorul sectorului agricol din țară.

Claudiu DUMITRACHE

About The Author