Stare de alertă epidemiologică din cauza gripei, în România

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, joi, că România este în stare de alertă epidemiologică din cauza numărului mare de cazuri de gripă. Rafila a ținut să sublinize că România nu va avea, în acest an, epidemie de gripă. De asemenea, „nu se instituie niciun fel de restricții” pentru populație.

“Se numeşte săptămâna epidemică. Au fost două astfel de săptămâni, aceasta este cea de a treia. La fel ca anul trecut. Nu este absolut nimic diferit faţă de situaţia de anul trecut. Am luat decizia acestei stări de alertă epidemiologică după ce se înregistrează trei săptămâni consecutive de depăşire a pragului epidemic”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății a făcut însă o serie de recomandări pentru spitale, școli și pentru populație, pentru a se evita îmbolnăvirile.

Măsuri recomandate la nivelul unităților sanitare: Adaptarea programului de vizită al aparținătorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice, pe baza analizei de risc efectuate de către DSP; Realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru personal, cu recomandarea de izolare la domiciliu a celor cu simptome respiratorii; Purtarea echipamentului de protecție de către personalul medical care intră în contact cu pacienții; Asigurarea stocurilor de antivirale; Continuarea vaccinării antigripale a personalului medico-sanitar și auxiliar.

Măsuri recomandate în școli și grădinițe: Realizarea triajului zilnic; Informarea părinților și aparținătorilor legali privind semnele și simptomele de infecții respiratorii, izolarea la domiciliu a copiilor cu simptome și contactarea medicului de familie; Asigurarea materialelor necesare dezinfecției periodice a mâinilor și a suprafețelor; Aerisirea periodică a încăperilor.

Măsuri recomandate la nivelul populației generale: Menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului; Adresarea la medicul de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice și izolarea la domiciliu; Evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și recomandare pentru purtarea măștii de protecție de către persoanele simptomatice care nu se pot izola; Continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc: persoane cu vârsta peste 65 ani, gravide, bolnavii cronici.

Potrivit raportului publicat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în săptămâna 22-28 ianuarie au fost raportate: 133.057 de cazuri de infecţii respiratorii, înregistrându-se cu 35.8% mai multe cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a anului trecut şi cu 7.7% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară.

Dana PĂUNE