“Stalin – sfârşitul dictaturii absolute”

Lecţia de istorie de la Muzeul Judeţean Teleorman
Muzeul Judeţean din Alexandria, a găzduit ieri, o activitate tematică, al cărui scop principal a fost marcarea câtorva aspecte consemnate în documentele istoriei despre Stalin, cât şi despre regimul practicat de acesta, care este cunoscut şi sub forma de “regimul stalinist”.
La eveniment au participat reprezentanţi ai instituţiei gazdă, prin prezenţa muzeografului Cătălin Borţun, ai Arhivelor Naţionale din Teleorman reprezentate de Gheorghe Stoican şi elevi de clasa a X-a ai Colegiului “A.D.Ghica” din Alexandria, însoţiţi de profesor de istorie Ion Tăujan.
Despre politica Stalinistă cât şi despre Stalin, muzeograful Cătălin Borţun le-a vorbit copiilor punând accent pe perioada în care stalinismul a fost definit ca o parte a teoriei marxiste care contribuie la definirea perioadei în care Stalin a condus URSS-ul. În discursul său, muzeograful Cătălin Borţun a trecut în revistă o serie întreagă de evenimente printre care şi extinderea sistemului administrativ centralizat din Uniunea Sovietică, în perioada anilor 1920 – 1930, atunci când Lenin s-a îmbolnăvit (1922), şi a întocmit personalitate lui Stalin, recomandându-l printr-un testament politic, la conducerea U.R.S.S.
De asemenea industrializarea forţată a URSS a început tot în anul 1922 şi a reprezentat după cum consideră marii istorici, duritatea sa politică, referitor la perioada condusă de Stalin. Politica sa economică a fost reprezentată de procesul masiv de colectivizare.
Au mai fost prezentate şi alte amănunte ce au marcat perioada în care Stalin a iniţiat un mare proces de epurare politică prin care acesta a reuşit să-şi distrugă propria armată.
Despre personalitatea lui Stalin, a mai pregătit un material documentar şi eleva Cristiana Costache, urmată de profesorul Ion Tăujan.
În încheierea evenimentului, Gheorghe Stoican, a trecut în revistă conţinutul câtorva documente aflate în Arhivele Naţionale, în care sunt prezentate o serie de aspecte privind influenţele politicii-staliniste în teritoriul judeţului nostru.

Mirel MANAFU